Mitt i Solna har berättat om resursskolan Svedenskolan i Bergshamra som har fått det tufft ekonomiskt sedan hanteringen av tilläggsbelopp ändrades i Solna 2018.

Nu går det inte längre.

I ett brev till tusen vårdnadshavare som köar för en plats på skolan informeras om att Svedenskolan stoppar antagningen av nya elever hösten 2021.

– Hjärtat är tungt. Men vi har inte pengar till personal. När det gäller elever från Solna har vi fått 100 procent avslag på ansökningarna om tilläggsbelopp. Vi blöder pengar och var tvungna att ta beslut om att inte ta in fler elever i höst, säger Svedenskolans rektor Gun Zettersten Lind.

Hon menar att Solna stad måste ändra tillbaka praxis om skolan ska kunna leva vidare. 

Skolkommunalrådet Marianne Damström Gereben (L) har inte nåtts av informationen om antagningsstoppet på Svedenskolan men menar att den elevgrupp som väljer Svedenskolan och andra resursskolor, i större utsträckning ska gå i Solnas skolor.

– Vi måste kunna erbjuda en bra skolplats även för dem som har de här behoven.

Hon lyfter så kallade särskilda undervisningsgrupper, en nystartad insats för barn med exempelvis funktionsnedsättning eller inlärningsproblem.

Anser att skolan behövs

Men Gun Zettersten Lind menar att hennes skola behövs för de barn med de största resursbehoven.

– Våra elever är de som kraschlandat i sin vanliga skola, de behöver strukturen som vi har med små grupper och hög personaltäthet.

Att återgå till 2018 års tolkning av skollagen, som innebar att fler beviljades tilläggsbelopp, är inte aktuellt, meddelar Marianne Damström Gereben.

Men hon håller inte med om att staden sparar in på resurser till barn med stora behov.

– De elever från Solna som går i friskolor som begränsar sitt intag till elever som behöver särskilt stöd skickas med 1,7 skolpeng. Så nog lägger vi extra pengar på de här barnen, säger Marianne Damström Gereben.