Kände du av badsuget när vårvärmen var på blixtvisit förra lördagen? I Vallentuna är kommunen i full gång med att förbereda de kommunala badplatserna inför sommaren.

– Just nu under maj går vi igenom alla badplatser och tar vattenprover, fyller på sand och dylikt, säger Ola Nilsson som är idrottschef på fritidsförvaltningen.

Dykare undersöker

En annan förberedelse blir att dykare ska undersöka bottnarna runt badplatserna.

– Oftast är det gamla cyklar och annat skrot. Det handlar om att säkerställa att det inte ligger något farligt där och vi kör också en dykning mitt i säsongen i juli, säger Ola Nilsson.

Toftesta Holme är Vallentunas nyaste badplats och ligger i närheten av Össeby-Garns kyrka.

Toftesta Holme är Vallentunas nyaste badplats och ligger i närheten av Össeby-Garns kyrka.

Vallentuna kommun

Bättre vatten vid Gustavs udde

Det kanske viktigaste kriteriet för en badplats är att vattnet är rent. Tidigare har Vallentunasjöns status varit dålig, enligt länsstyrelsen. Det har lett till att man fått stänga badplatsen vid Gustavs udde. Men de senaste vattenproverna som kommunen har gjort visar annat.

– Det har sett bra ut, men ibland kan det bli dåliga värden på sommaren om det regnar mycket säger Ola Nilsson.

En stor anledning till att kvalitetenhistoriskt sett varit dålig historiskt sett är att pumpstationen har behövt brädda över, det vill säga tömma avloppsvatten i sjön. Så sker även nu.

Ska man undvika att bada i Vallentunasjön i sommar?

– Nej, Roslagsvatten meddelar oss så fort de har gjort en bräddning och då tar vi till extra åtgärder.

När blir alla badplatser klara?

– Det blir nu i maj. Vi siktar på att öppna i juni, men det går att bada innan även om det oftast inte är så varmt i vattnet.