Efter fyra år av koalitionssamarbete med S, MP och C var det Alliansen (M, KD,C, L) som tog över rodret i Järfälla 2018.

Jättebra – så beskriver kommunstyrelseordförande Emma Feldman (M) samarbetet i minoritetsstyret.

– Vi har varit överens om det absolut mesta och viktigaste. Sen har vi fyra olika partier med frågor man brinner lite extra för, men jag tycker absolut att det har varit ett bra samarbete och det är därför vi söker förnyat förtroende för kommande period.

SD vågmästare

I dag har varken den blå eller den rödgröna sidan egen majoritet i Järfälla. SD har haft en vågmästarroll i kommunfullmäktige.

Följer kommunvalet i Järfälla de nationella strömningarna kan det bli ännu svårare för de traditionella blocken att bilda majoritet, då SD växer sig större i opinionsmätningarna.

Bäddar det här för samarbeten över blockgränsen igen – eller släpps SD in i ett styre eller som stödparti?

Av allianspartierna är det Kristdemokraterna som kan tänka sig att öppna dörren för de flesta partierna – så länge de får igenom sin politik.

Centerpartiet är mer restriktivt och kan inte tänka sig att styra med SD. För L och M är fokus att endast allianspartierna ska styra även kommande mandatperiod.

– Vi går till val med Alliansen, säger Emma Feldman.

Vill inte spekulera

Hon vill inte spekulera möjliga stödpartier.

– Det ser vi på valdagen hur väljarna lägger sina röster.

S, V och MP utesluter SD helt från samarbeten. Oppostionsråd Eva Ullberg (S), ser positivt på möjligheterna att ta över efter valdagen.

– Jag har en god känsla och känner medvind när jag är ute och pratar med folk, säger hon.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med för att få majoritet?

– Vi kommer samarbeta med de partier som sätter stopp nedskärningspolitiken inom skola och omsorg, det är vad vi eftersträvar när vi söker samarbeten framåt.

Alla åtta partier i fullmäktige fick frågorna:

Är det några partier ni kan tänka er att styra tillsammans med under de kommande fyra åren?

Finns det något parti ni inte kan tänka er att styra med?

Här är svaren:

Moderaterna

1. Vi går till val som en Allians och söker förnyat förtroende med allianspartierna.

2. Vi pratar med alla men vi kommer att styra som en Allians.

Liberalerna

1. Vi styr ihop i Alliansen och det vill vi fortsätta med. 

2. Vi ser det som svårt att få ihop ett styre med de partier som inte sitter i Alliansen ( S, V, MP, SD)  då det är stora politiska skillnader.

Centerpartiet

1. Centerpartiet är ett grönt borgerligt mittenparti som vill gärna samarbeta och styra i mitten.

2. Vi kan inte styra med SD.

Kristdemokraterna

1. Vi är ett Alliansparti. Med det sagt så är det viktigt för oss att vi kan genomföra den politik våra väljare valt när man rätta på oss.

2. Det finns inga partier vi inte kan tänka oss att styra med.

Socialdemokraterna

1. Vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier som idag sitter i kommunfullmäktige, förutom Sverigedemokraterna. Vi delar inte grundläggande syn på alla människors lika värde och rätt.

2. SD. Politiskt står vi även långt från Moderaterna i Järfälla, vi vill dock inte helt utesluta samarbete med tanke på det instabila omvärldsläget. Men det är inget samarbete vi eftersträvar, utan det handlar om särskilda undantag.

Vänsterpartiet

1. Vi har haft ett gott oppositionssamarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet under den gång mandatperiod, vår dörr står i övrigt öppen för partier som vill samarbeta kring en poltik för ökad jämlikhet.

2. Vi kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna eller något parti som för en  politik som leder till ökad splittring och gör skillnad på människor på etnisk grund.

Miljöpartiet

1. Vi har inte diskuterat frågan utan blir nog ett svar till efter valet.

2. Vi i MP kan inte samarbeta med SD eftersom vi har en helt annan syn på människan, samhället och klimatfrågan.

Sverigedemokraterna

1. SD-Järfälla stänger inga dörrar för någon.

2. Vi förordar vår politik och ser vem som ligger närmast våran politik. Vi ser ser till kommunens bästa och agerar därefter.