Partiet startades i höstas.

Kärnan är före detta moderater, men flera medlemmar är från andra partier.

– Första frågan brukar alltid vara ”Vilket block tillhör ni?”, men vi vill inte höra hemma i något block och vi har medlemmar från de flesta partier, säger Marcus Ström.

De kallar sig ”ideologiskt obundna”. Medlemmarna är mellan 18 och 78 år och de är fler kvinnor än män.

Partiet började ta form under samma vecka som förra kommunalrådet Lotta Grahn Elgh (M) slutade.

Marcus Ström tillhörde också Moderaterna.

– Jag var bland dem som satt med då det fattades beslut man inte alls tyckte var vettiga, men de gick igenom i alla fall, till slut kunde jag inte ställa upp på allt.

Han var inte ensam om att vara missnöjd, säger han.

– Det var rätt många som sa att de skulle hoppa av, men sen när det verkligen blev av var vi inte så många som vågade­ gå över till ett nystartat­ parti.

Susanna Kraftelid var förut ordförande i socialnämnden för Moderaterna. Hon är en av dem som gjorde allvar av planerna på att hoppa av.

Nu är hon Håbodemokraternas toppnamn, står överst på valsedeln och presenteras av kollegan Ström som ”vår kandidat till att vara kommunstyrelsens ordförande.

För att de ska komma in i kommunfullmäktige, det är de helt övertygade om.

Visserligen har de minimal budget, får inga bidrag, måste själva ”bjuda in sig” för att få vara med på möten och har en väldigt liten partiapparat, jämfört med de större.

– Vi vet ju vad de andra har i valbudget... det är lite jobbigt, men vi gör det bästa av vad vi har, säger Marcus Ström.

Och vad har ni?

– Just nu är det i alla fall under 5 000 på kontot.

Det får man ingen valstuga för?

– Nej, men det är ett bra exempel på att vi löser saker på vårt sätt, ni får se i höst, den kommer att sticka ut, säger de lite kryptiskt.

Så – vad vill Håbodemokraterna?

–  För det första: Att det måste bli ett slut på allt tjafs i politiken i Håbo, säger Susanna Kraftelid, och fortsätter:

– Valfrihet inom skola och vård, det är viktigt att folk får välja själva, sen finns det mycket att göra inom socialtjänsten.