Har du fått vänta i över en vecka på en läkartid på vårdcentralen? Du är inte ensam.

I en undersökning från Sveriges läkarförbund uppger 42 procent av de tillfrågade i Region Stockholm att de ofrivilligt fått vänta så länge på att få träffa en läkare.

Det är störst andel i landet, i snitt uppger 33 procent i Sverige över en veckas väntetid.

– Tillgängligheten i primärvården, på vårdcentralerna, är för dålig. Det beror på att regionerna inte har gett vårdcentralerna tillräckliga resurser för att möta behoven, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Avstår från vård

I undersökningen uppger 19 procent i riket att de avstått från att söka läkarvård på sin vårdcentral på grund av att det är svårt att få en tid.

I Region Stockholm är andelen något större, 21 procent.

Av dem som avstått kontaktade sju procent nätläkare i stället, och fem procent åkte till akuten.

Sjukdom kan förvärras

Att få en första bedömning snabbt är viktigt för att säkerställa vårdbehov, och för att tidigt upptäcka allvarliga sjukdomar som till exempel cancer, skriver Läkarförbundet.

Att avstå från att söka vård kan göra att sjukdomen förvärras och att behovet av vård blir större i ett senare skede.

Medicinsk bedömning

Men de som faktiskt söker vård får hjälp ganska snabbt. Det visar regionernas egen statistik, som sammanställs av arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Enligt vårdgarantin ska patienten ha rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar.

De senaste siffrorna, för augusti 2021, visar att 87 procent av dem som sökte läkare fick en medicinsk bedömning inom garantin. I Stockholm klarade man hela 93 procent inom tre dagar.