– Här har vi en gråfotad flugsvamp. Den är inte giftig men man ska inte äta flugsvamp, säger svampkonsulenten Rut Folke och böjer sig framför svampen med grå hatt och vita prickar.

Kjell och Gunilla Englund från Trångsund kommer gående med en korg med både små och stora svampar.

–Vi har varit ute i två timmar och bara fått det här, det finns ingen svamp, säger Gunilla.

Ja, väderförutsättningarna är viktigt när det kommer till svampplockning.

– Det har varit hur mycket svamp som helst men senaste veckan har det varit blåst och värme, då torkar de upp, berättar Rut.

Nybörjarsvamp

I Sverige finns det cirka 5 000 storsvampar. Av dem är drygt hundra bra matsvampar, medan ungefär 80 är giftsvampar, tio av dem dödliga. Därför gäller det att vara säker på vad för svamp man plockar.

– Det är bra att lära sig några svampar och sedan utöka med en eller två nya per säsong. Det kan vara bra att börja med nybörjarsvampar som inte har förväxlingssvampar.

Några av de nybörjarsvampar som Rut Folke tipsar om är blek taggsvamp med taggar under hatten, och soppar som strävsoppar och karljohan.

– Strävsoppar har tofsar på foten och känns sträva när du drar med fingret.

Rut böjer sig ner och plockar upp en orange svamp. Det är en blodriska, en säker och god matsvamp.

– Du kan se om det är en blodriska genom att dra nageln under hatten, då ska det komma en morotsgul saft. Med blodriskor kan du tänka "riskor rinner rött".

Även svart trumpetsvamp är bra nybörjarsvamp och kan hittas i Tyresta och på Dalarö.

– Den kan du inte förväxla med någon annan svamp, säger Rut och håller upp en svart svamp.

Vart hittar man den?

– Den trivs i hasselsnår. Men även i ek- och granskogsmiljö. Den är som trattkantareller, svår att se först och sen plötsligt står man i ett hav av dem.

Kremlor lämnas

Rut Folke slår även ett slag för kremlor som ofta lämnas kvar i skogen. Det kan bero på en osäkerhet för att det finns så många olika kremlor.

– Jag tycker man ska lära sig några, som tegelkremlan som är tegelfärgad. Eller kantkremlan med fläskfilérosa hattfärg. Jag brukar säga "kremlor krasar" för de är så spröda.

När du är säker på att du hittat en kremla så är det också en av få svampar som du kan tugga på en skiva som du spottar ut för att avgöra om det är en matsvamp. Smakar det milt kan man generellt säga att det är en matsvamp.

– Men det finns de som smakar oerhört skarpt. Tidigare idag åt jag en pepparriska, den smaken sitter fortfarande kvar.

Lokal svampmark

Men finns det svampmark i Haninge då? Absolut, tycker kommunekologen Tiina Laantee.

– Vi har Rudans naturreservat, därifrån kan man också följa Sörmlandsleden ut i Handvedens skogar. Söder om Brandbergen vid Skutans gård kan man leta svamp runt en skyltad naturstig. Eller ta en utflykt till någon av våra skärgårdsöar och plocka svamp där.