Moderator. Anne-Kristin Føsker modererade mötet. Foto: Fredrik Gustafsson

Svalt politikerintresse för heta frågor i Bredsand

Orimligt! Olämpligt! Ologiskt! Röt Bredsandsbon Peter Mörck i sitt brandtal som inledde stormötet i Främjarstugan i onsdags kväll. Ett möte där Enköpingsborna skulle ges en chans att ställa lokalpolitikerna till svars i två frågor som rör Bredsand. Men bara två av nio partier dök upp.

  • Publicerad 12:08, 29 apr 2022

Vi kommer inte att stå i vägen för en omprövning.

Att Bredsandsskogen ska bli en samfällighet och att Bredsands camping kan överlåtas som en tomträtt till First camp är två glödheta frågor.

Det märktes inte minst när Anne-Kristin Føsker, som samlat in nära 2 600 namnunderskrifter mot att campingen säljs som tomträtt, och arbetsgruppen mot samfällighet i Bredsandsskogen bjöd in till ett stormöte i Främjarstugan under onsdagskvällen.

Åhörarna var på plats för att föra fram sitt missnöje över förslagen till lokalpolitikerna.

Men intresset från politikerhåll var svalt. Bara representanter från två av nio inbjudna partier deltog.

Oppositionspartierna Nystart Enköping och Socialdemokraterna. Partier som redan är öppet kritiska mot att Bredsands camping ska överlåtas som en tomträtt till campingjätten First camp, som var en av två huvudfrågor på mötet.

De styrande partierna hade avböjt att medverka på grund av att de skulle ha budgetdiskussioner samma kväll.

– Det var inbokat sedan länge och med respekt för mångas kalendrar som redan är fulla kunde vi inte ändra, säger Peter Book (M).

– Moderaterna har tidigare träffat delar av arbetsgruppen för samfälligheten. Vi duckar inte frågan, tillägger han.

Kvällens första fråga handlade om just det att Bredsandsskogen planeras bli en samfällighet. Det vill säga, att de boende i området själva ska sköta drift och underhåll av vägar, lekplatser, belysning och annan infrastruktur i Bredsandsskogen genom en samfällighetsförening.

Det allra vanligaste i tät bebyggelse är annars kommunen har huvudmannaskapet för området och därmed är de ansvariga för drift och underhåll.

"Orättvist!"

Både orimligt och omöjligt menar Bredsandsbon Peter Mörck som ingår i arbetsgruppen mot samfälligheten.

– Vi tycker att det här med samfällighet är... Orimligt! Olämpligt! Ologiskt! Orättvist! sade han i ett brandtal i början som möttes av publikens jubel.

Politikerna på plats svarade att de välkomnar en omprövning av huvudmannaskapet.

– Vill ni ompröva huvudmannaskapet i detaljplanen så kommer inte vi stå i vägen för det, sade socialdemokraternas Jesper Englundh.

Nystart Enköpings Anders Wikman som sitter i plan- och exploateringsutskottet, lovade att ta upp frågan där.

När det blev dags att avhandla kvällens andra fråga, tomträttsavtalet med First camp, krympte den omkring hundra man starka åhörarskaran något. Men andelen Bredsandsbor som ville uttrycka sin åsikt blev inte färre.

– Se hur det har blivit här ute. Lekplatsen har varit trasig i två år utan att det görs någonting åt den. Och minigolfbanan är inte ens värd namnet, sade en åhörare långt bak i lokalen och syftar till att hon tycker att skötseln av campingen är undermålig.

Olika förslag

Båda partierna som deltog i mötet tycker det är fel att skriva ett tomträttsavtal med First camp, och därmed som man menar "förlorar rådigheten över området".

De är också överens om att campingen behöver rustas upp, men hur det ska finansieras hade de egna förslag på.

Socialdemokraterna tyckte man skulle "testa" First camp genom att erbjuda dem ett långt hyresavtal och samtidigt låta företaget stå för renoveringskostnaderna.

– Jag har en känsla av att de skulle rata ett sådant förslag, sade Jesper Englundh (S).

– Att ens erbjuda First camp ett långt hyresavtal är fel väg att gå, kontrade Anders Wikman (NE) som istället anser att kommunen själva kan bekosta upprustningen och sedan hyra ut marken till ett företag.

Välbesökt. Ett hundratal åhörare deltog i mötet i Främjarstugan i Bredsand i onsdags. Foto: Fredrik Gustafsson

Vad är samfällighet?

En samfällighet är egendom, t.ex. mark, byggnad eller rättighet som tillhör flera fastigheter. En samfällighet ägs gemensamt av ägarna till de fastigheter som har en andel i den och hör till dessa fastigheter.

Källa: Skatteverket

Regionanställda ska tackas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin­. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.onsdag 25/5 9:39

BLÅLJUSRAPPORT: Krockade med container i Örsundsbro

Nyheter En man på fyrhjuling misstänks för ett flertal brott. Då polis försökte stoppa honom flydde han och krockade med en container. I övrigt i blåljusrapporten från måndagen: inbrott, drogbrott och stöld.tisdag 24/5 15:08