Stök. Området runt Stenhamra centrum har varit stökigt i flera perioder. Foto: Stefan Källstigen

Svalt intresse för vuxenvandring

Trots affischering, drop in-tider och annonsering saknas deltagare. Nu undrar kommunen vad som ska få Mälaröborna att vilja vuxenvandra. "Vad behövs för att få folk att ta vuxenansvar", säger samordningschefen Lena Törnblom Löfquist.

  • Publicerad 16:09, 27 aug 2021

Det är alltid svårt att få folk att engagera sig för andras barn.

Att få vuxna att ta sig ut för att, i trygghetssyfte, vandra runt om på Mälaröarna på kvällar, helger och skollov har visat sig vara tufft. Betydligt tuffare än väntat, menar kommunens samordningschef Lena Törnblom Löfquist.

Hon och kommunen har länge försökt väcka intresse, men i flera år har de upplevt svag respons.

– Vi har försökt på alla möjliga vis. Vi har skrivit i sociala medier, på vår hemsida och annonserat i båda lokaltidningarna. Vi har även satt upp affischer på strategiska platser i kommunen för att locka, men det ger inget.

Civilsamhällets ansvar

Lena Törnblom Löfquist hoppas att fler ska ge sig ut även om de inte har barn som rör sig ute.

– Det är alltid svårt att få folk att engagera sig för andras barn, säger hon.

I andra kommuner har idrottsklubbar genom att vuxenvandra kunnat få en ekonomisk ersättning. Men den vägen vill inte Ekerö kommun gå.

– Vi har provat det, men de som engagerar sig i föreningarna har mycket att göra ändå. Det blir ganska mycket administration som de i så fall vill ha betalt för och det är svårt för kommunen att bemöta. Risken är också att incitamentet att hjälpa till försvinner om man inte får pengar.

Förra sommaren visade ett antal vuxna intresse och Lena Törnblom Löfquist ordnade då med schema för vandringarna, men till slut blev det övermäktigt när deltagarna ville byta och flytta på sina tillfällen.

– Vi kan inte ha en tjänsteman på kommunen som jobbar med sådant. Det krävs att civilsamhället tar ett ansvar, säger hon.

Ska våga gå ut

Hon ser flera skäl till att vuxna ska ge sig ut.

– Det handlar även om att gå ut för att de ungdomar som stannar inne ska änna sig trygga och våga gå ut mer.

Att vuxenvandra behöver inte heller vara någon krävande insats menar hon.

– Ungdomar måste få vara ute och hänga ifred. Det här handlar inte om att gå fram och säga att de inte får sitta och röka. Det är mer att ungdomarna ska känna tryggheten i att det finns vuxna i närheten så att om något händer ska ungdomarna kunna komma fram och berätta om exempelvis någon druckit för mycket och behöver en vuxens hjälp, säger Lena Törnblom Löfquist.

Fundersam. Kommunens samordningschef Lena Törnblom Löfquist undrar varför vuxenvandring inte lockar fler Mälaröbor. Foto: Ekerö kommun

Vuxenvandring

Trots svagt intresse fortsätter kommunen med drop in-vuxenvandring på helgerna.

Är du intresserad är det bara att komma till fritidsgårdarna i Stenhamra eller Träkvista.

Tiderna är fredagar och lördagar 20.00.

Du måste vara minst 20 år och det krävs minst två som deltar. Reflexvästar delas ut av väktare på plats. De ger tips och råd om var man bör gå samt håller kontakt med vandrarna under kvällen.

Visa merVisa mindre

Färre Mälaröbor röstade i kyrkovalet

Nyheter Nya nomineringsgrupper tar plats Sverigedemokraterna tog sig in i kyrkofullmäktige både i Ekerö pastorat och Färingsö församling. Men efter årets kyrkoval konstaterades det även att färre valde att rösta. Nu ska valdeltagandet...måndag 20/9 11:50

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Nyheter Polisen efterlyser fler vuxna utomhus Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?fredag 17/9 15:21

En timme på folktomma Kungshatt

Nyheter Snårig hattjakt på ön som har få bofasta I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.fredag 17/9 14:25