Förra helgen såg Olovslundsbon Ann-Marie Sjögren hundratals människor ute på isen nedanför Grönviksvägen. Själv brukar hon aldrig gå på is, men eftersom det var så många ute verkade det säkert, så hon tog en långpromenad från Nockebyhov till Äppelviken.

På måndagen tänkte hon göra samma sak, men såg att isen var tunn med flera vakar med öppet vatten i mitten av "gångstråket".

– Folk verkade inte se det, vissa joggade med hörlurar och det knakade i isen. Jag tänkte att det här kommer sluta i förskräckelse, säger Ann-Marie Sjögren.

Hon bestämde sig för att stå kvar och varna folk. Plötsligt gick en hund genom isen. Ägaren kastade sig snabbt på mage för att rädda den, och Ann-Marie Sjögren kastade sig efter för att hålla i hussens ben så han inte skulle glida ner i vattnet.

– I helgen såg jag folk med barnvagnar och pulkor här, och jag blev rädd att det nästa gång kanske är ett barn som går genom isen.

Ann-Marie berättar att hon försökte ringa sjöräddningen, brandkåren och via 112 blev hon kopplad till polisen. 

– Överallt fick jag till svar att det inte var deras ansvar. Det var ju egentligen inte mitt ansvar heller men jag hade inte kunnat leva med mig själv om någon drunknat.

Några grannar hade sett Ann-Marie Sjögrens försök att varna allmänheten, och beslöt sig för att hjälpa till. De hämtade ett par koner från ett vägarbete, en annan tog en fender och en båtlina, och så spärrade de av det riskfyllda området.

– Jag förstår att räddningstjänsten inte kan stå där och vakta, men jag skulle vilja att de kom ut med en varningsskylt, på samma sätt som man gör vid vägarbeten. Nu kom, tack och lov, grannarna till undsättning istället.

"Kan inte garantera säkerheten"

Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen, säger att det är var och ens ansvar att förse sig om säkerheten på sjöisar, oavsett om den är plogad eller inte.

– Det räcker med lite strömningar under isen eller att det är en solig dag. En tjock is kan bli väldigt tunn på kort tid. De olika förutsättningarna gör det omöjligt för oss att garantera att det är säkert, säger hon.

Hon säger att staden informerar på deras webbsida och i sociala medier om att gå ut på is med försiktighet. Att sätta ut skyltar vid svag is på alla platser menar hon är en praktisk omöjlighet, och det handlar inte om en kostnadsfråga, utan att det kan leda till en falsk trygghetskänsla.

– Oavsett om man sätter skyltar med svag is, eller tar bort skyltar om att man är välkommen att åka, så kan vi aldrig garantera hur gå- eller åkbart det är. Varje individ måste ta ett eget beslut utifrån rådande läge, säger Camilla Hagman.