Bygge i Ursvik 2016. Här har en del av alla Sundbybergs hyresrätter byggts de senaste fem åren. Foto: Ulrica Andersson

Sundbyberg bäst på att bygga hyresrätter

Sundbyberg är den kommun där det byggs flest hyresrätter per invånare i hela Sverige.

  • Publicerad 11:14, 26 jan 2021

Det är tidningen Hem & Hyra som har tagit fram siffrorna med hjälp av av länsstyrelsen i Stockholm och Statistiska centralbyrån.

Man har tittat på hur många hyresrätter som byggdes mellan 2015 och 2019. I Sundbyberg färdigställdes drygt 18 hyresrätter per tusen invånare – flest i hela Stockholm.

– Man har byggt bostadsrätter länge i Sundbyberg och nu har man också börjat bygga hyresrätter i stor omfattning. Det är vi glada för, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den totala mängden hyresrätter som byggdes blev i Sundbyberg 914 under dessa fem år. Men samtidigt producerades faktiskt hela 2 985 bostadsrätter och villor i staden.

Peter Schilling ser gärna att det byggs ännu fler hyresrätter, inte minst för att locka fler att flytta till Stockholm för att arbeta.

– Det är viktigt att det byggs hyresrätter där dessa är få i dag. Som i Brotorp där jag bor eller i Duvbo. Det betyder inte att hyresrätter är förbjudna i Rissne eller Hallonbergen, men där ser vi gärna fler bostadsrätter så att alla områden är uppdelade.

Jämfört med Stockholms stad är dock det totala antalet hyresrätter som byggs i Sundbyberg relativt lågt. I Stockholm byggdes 9 835 hyresätter mellan 2015 och 2019.

Sämst på att bygga hyresrätter i Stockholm är man i Vaxholm – där har man inte byggt en enda senaste fem åren.

Kampen mellan två städer

I Sundbyberg var cirka en av fyra bostäder som byggdes mellan 2015 och 2019 en hyresrätt. I Solna var ungefär en av åtta nya bostäder en hyresrät:

Sundbyberg Antal färdiga bostäder: 3 899. Av dessa var 914 hyresrätter.

Solna Antal färdiga bostäder: 3 933. Av dessa var 509 hyresrätter.

Källa; Hem & Hyra/SCB

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09