Bygge i Ursvik 2016. Här har en del av alla Sundbybergs hyresrätter byggts de senaste fem åren. Foto: Ulrica Andersson

Sundbyberg bäst på att bygga hyresrätter

Sundbyberg är den kommun där det byggs flest hyresrätter per invånare i hela Sverige.

  • Publicerad 11:14, 26 jan 2021

Det är tidningen Hem & Hyra som har tagit fram siffrorna med hjälp av av länsstyrelsen i Stockholm och Statistiska centralbyrån.

Man har tittat på hur många hyresrätter som byggdes mellan 2015 och 2019. I Sundbyberg färdigställdes drygt 18 hyresrätter per tusen invånare – flest i hela Stockholm.

– Man har byggt bostadsrätter länge i Sundbyberg och nu har man också börjat bygga hyresrätter i stor omfattning. Det är vi glada för, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den totala mängden hyresrätter som byggdes blev i Sundbyberg 914 under dessa fem år. Men samtidigt producerades faktiskt hela 2 985 bostadsrätter och villor i staden.

Peter Schilling ser gärna att det byggs ännu fler hyresrätter, inte minst för att locka fler att flytta till Stockholm för att arbeta.

– Det är viktigt att det byggs hyresrätter där dessa är få i dag. Som i Brotorp där jag bor eller i Duvbo. Det betyder inte att hyresrätter är förbjudna i Rissne eller Hallonbergen, men där ser vi gärna fler bostadsrätter så att alla områden är uppdelade.

Jämfört med Stockholms stad är dock det totala antalet hyresrätter som byggs i Sundbyberg relativt lågt. I Stockholm byggdes 9 835 hyresätter mellan 2015 och 2019.

Sämst på att bygga hyresrätter i Stockholm är man i Vaxholm – där har man inte byggt en enda senaste fem åren.

Kampen mellan två städer

I Sundbyberg var cirka en av fyra bostäder som byggdes mellan 2015 och 2019 en hyresrätt. I Solna var ungefär en av åtta nya bostäder en hyresrät:

Sundbyberg Antal färdiga bostäder: 3 899. Av dessa var 914 hyresrätter.

Solna Antal färdiga bostäder: 3 933. Av dessa var 509 hyresrätter.

Källa; Hem & Hyra/SCB

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Jeanette sadlade om till torghandlare under pandemin

Nyheter Vill inspirera fler att byta jobb i coronatider Sundbybergsborna och samborna Jeanette Lindblom och Armanch Saleh har båda enskilda firmor inom hälsa respektive dans. Pandemin stoppade ett stort evenemang och förde dem rakt in i bärbranschen.lördag 19/6 1:15

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37