Det är tidningen Hem & Hyra som har tagit fram siffrorna med hjälp av av länsstyrelsen i Stockholm och Statistiska centralbyrån.

Man har tittat på hur många hyresrätter som byggdes mellan 2015 och 2019. I Sundbyberg färdigställdes drygt 18 hyresrätter per tusen invånare – flest i hela Stockholm.

– Man har byggt bostadsrätter länge i Sundbyberg och nu har man också börjat bygga hyresrätter i stor omfattning. Det är vi glada för, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den totala mängden hyresrätter som byggdes blev i Sundbyberg 914 under dessa fem år. Men samtidigt producerades faktiskt hela 2 985 bostadsrätter och villor i staden.

Peter Schilling ser gärna att det byggs ännu fler hyresrätter, inte minst för att locka fler att flytta till Stockholm för att arbeta.

– Det är viktigt att det byggs hyresrätter där dessa är få i dag. Som i Brotorp där jag bor eller i Duvbo. Det betyder inte att hyresrätter är förbjudna i Rissne eller Hallonbergen, men där ser vi gärna fler bostadsrätter så att alla områden är uppdelade.

Jämfört med Stockholms stad är dock det totala antalet hyresrätter som byggs i Sundbyberg relativt lågt. I Stockholm byggdes 9 835 hyresätter mellan 2015 och 2019.

Sämst på att bygga hyresrätter i Stockholm är man i Vaxholm – där har man inte byggt en enda senaste fem åren.