Tandhälsan hos barn och unga i Stockholms län har blivit bättre och bättre under en längre tid. Jämfört med 2019 hade andelen 19-åringar med kariesskadade tänder minskat med 1,5 procentenheter i Stockholm under 2020.

I Sundbyberg ser utveckligen likadan ut. Här hade 53,8 procent av alla 19-åringar kariesskadade tänder under 2020. Året före var siffran 58,1 procent och går man tillbaka till 2015 hade hela 65 procent av 19-åringarna i staden kariesskadade tänder.

– Det är svårt att svara på frågan varför just Sundbybergsungdomarna har fått bättre tänder. Rent allmänt gäller att tandvårdsvanor grundas tidigt i livet och har stor påverkan på tandhälsan i vuxen ålder, säger Karin Hammarlund, chef tandvårdsenheten i Region Stockholm.

Socioekonomiska skäl

Att tandhälsan har en tydlig socioekonomisk koppling är klart enligt Karin Hammarlund. Vilket kan ses i skillnaderna i tandhälsa mellan olika områden i Stockholm.

Men resultatet för Sundbyberg ligger alltså i linje med resten av Stockholms län där utvecklingen överlag är positiv.

Troligen hänger ändå förbättringarna i Sumpan ihop med en högre utbildningsnivå i hos föräldrar i staden. Något som brukar betyda en större medvetenhet om socker och vikten av att borsta tänderna regelbundet och att inte småäta, berättar Karin Hammarlund.

– Det kan finnas andra demografiska faktorer som ändrad befolkningssammansättningen i kommunen, till exempel ett stort bostadsbyggande som lockat fler socioekonomiskt starka grupper, säger hon.