Bättre. 19-åringarnas tänder i Sundbyberg blir allt friskare och färre har kariesskador på gaddarna. Foto: Vilhelm Stokstad

Sumpans 19-åringar har allt bättre tänder

Sundbybergs unga får allt friskare tänder – troligen hänger förbättringarna ihop med en högre utbildningsnivå hos föräldrar i staden.

  • Publicerad 01:15, 7 jun 2021

Tandhälsan hos barn och unga i Stockholms län har blivit bättre och bättre under en längre tid. Jämfört med 2019 hade andelen 19-åringar med kariesskadade tänder minskat med 1,5 procentenheter i Stockholm under 2020.

I Sundbyberg ser utveckligen likadan ut. Här hade 53,8 procent av alla 19-åringar kariesskadade tänder under 2020. Året före var siffran 58,1 procent och går man tillbaka till 2015 hade hela 65 procent av 19-åringarna i staden kariesskadade tänder.

– Det är svårt att svara på frågan varför just Sundbybergsungdomarna har fått bättre tänder. Rent allmänt gäller att tandvårdsvanor grundas tidigt i livet och har stor påverkan på tandhälsan i vuxen ålder, säger Karin Hammarlund, chef tandvårdsenheten i Region Stockholm.

Socioekonomiska skäl

Att tandhälsan har en tydlig socioekonomisk koppling är klart enligt Karin Hammarlund. Vilket kan ses i skillnaderna i tandhälsa mellan olika områden i Stockholm.

Men resultatet för Sundbyberg ligger alltså i linje med resten av Stockholms län där utvecklingen överlag är positiv.

Troligen hänger ändå förbättringarna i Sumpan ihop med en högre utbildningsnivå i hos föräldrar i staden. Något som brukar betyda en större medvetenhet om socker och vikten av att borsta tänderna regelbundet och att inte småäta, berättar Karin Hammarlund.

– Det kan finnas andra demografiska faktorer som ändrad befolkningssammansättningen i kommunen, till exempel ett stort bostadsbyggande som lockat fler socioekonomiskt starka grupper, säger hon.

Andel 19-åringar i Sundbyberg med kariesskadade tänder

2020: 53,8 procent.

2019: 58,1 procent.

2018: Uppgiften saknas

2017: 60,3 procent.

2016: 67,4 procent.

2015: 65,0 procent.

Källa: Region Stockholm rapporter om tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvällsfotbollen är i gång igen på Örvallen

Nyheter Och i år expanderar kvällsfotbollen till Rissne IP Kvällsfotbollen har redan börjat på Örvallen. Under årets sommarlov kommer Sundbybergs IK dessutom att köra den uppskattade fotbollen på Rissne IP.onsdag 23/6 9:14

Förvaltarens nya projekt ska stoppa våld i nära relationer

Nyheter "Kan vara skillnad mellan liv och död" "Tillsammans bryr vi oss" är Förvaltarens nya projekt som ska ge hyresgäster verktyg att agera om de misstänker våld i nära relationer hos en granne.måndag 21/6 1:15

Läraren Hanna fick svår covid fyra dagar före sprutan

Nyheter "Efter att ha klarat mig i 1,5 år snubblade jag på mållinjen" I våras skrev Hanna Gustafsons fjärdeklassare på Väsbyskolan brev och ritade teckningar till IVA-personalen på länets sjukhus för att peppa dem. Några månader senare blev hon själv inlagd för svår...söndag 20/6 6:30