Under hösten har gränspolisen i Stockholm arbetat med den stöldvåg av så kallade premiumbilar i Stockholm.

19 bilar har man hittills lyckat hitta. Nio av dem stoppades av svensk polis när de var på väg att lastas om i en container i Las Palmas för vidare färd i mot Västafrika.

Andra bilar har hittats i containrar i Stockholmsområdet.

– Vi ser att de här bilarna antingen körs ut via färja mot Baltikum och vidare mot Östeuropa eller fraktas i containrar till västafrikanska länder, säger Daniel Almskog, tillförordnad gruppchef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-stoldliga-inriktar-sig-pa-exklusiva-elbilar-i-stockholm/repvkg!7irQje13cGCzByuPPx0xYA/

Polisen ser en tydlig koppling mellan bilstölderna och internationella brottsnätverk.

– En av våra hypoteser är att de fordon som förs till Västafrika kan vara betalning för narkotika som förs in i landet, säger Daniel Almskog.

Flera åtalade

Nyligen inleddes en rättegång i ärendet. Fyra män står åtalade för grovt häleri och förra veckan häktades ytterligare två personer, även de för grovt häleri.

– Vi fortsätter arbetet mot dessa nätverk och min bedömning är att utredningsläget ser lovande ut. Vi kommer med stor sannolikhet kunna gripa och lagföra fler personer framöver, säger Daniel Almskog.

https://www.mitti.se/nyheter/stoldliga-inriktar-sig-pa-lyxiga-suvar-i-stockholm/repvhx!6K8QA9ICs0URAOrr6zelbg/