Roslags näsby har blivit ett område där många studenter har flyttat in den senaste tiden. Detta på grund av de nybyggda studentbostäderna. Här får studenter och forskare bo.

En av dem som bor i tegelbyggnaden, gamla kommunhuset, i närheten av stationen är Viktoria Von Segebaden. Hon trivs bra i sin etta men känner en oro när studenttiden är är över.

– Det är väldigt skönt att bo i en riktig förening och att man har någon att vända sig till, det känns mycket tryggare än att hyra i andra hand.

Hon var en av de första som flyttade in men ska snart byta till en större lägenhet i med samma hyresvärd i området.

– Jag är glad att jag fick möjligheten att hyra här, för nu vet jag att det är långa köer, säger hon.

Fler hyresrätter

Hon tycker att politikerna i kommunen borde satsa på fler hyresrätter i Täby där unga kan bo.

– Verkligen, fler bostäder till rimligt pris, så fler har möjligheten att flytta hemifrån, jag hade nog inte flyttat om jag inte fått hyra denna, säger hon.

Paret Rasmus Magnusson och Johanna Fagerström bor även i de i studentlägenheten i Roslags näsby. Rasmus studerar, vilket var ”tur” säger de, då detta gjorde att de fick en plats.

De får bo kvar ett par år i Roslags näsby. Men de har ett mål att köpa en lägenhet i framtiden. När vi möter dem på grusgången vid den nya fontänen är de på väg till tvättstugan.

– Idag är det väldigt svårt att få tag i hyreslägenheter, vi har ändå letat runt. Jag är från Täby och skulle gärna bo kvar här då det är nära till det mesta, säger hon.

Lättare att få lån  

Hon tror inte att fler hyreslägenheter är enda lösningen. Utan tycker lånekraven från bankerna borde förändras.

– Jag jobbar, men ändå har vi unga samma krav som någon som arbetat 20 år. Det känns väldigt svårt att få möjligheten att köpa något, säger hon.

Från politiskt håll tycker de att de styrande borde bygga billigare lägenheter där unga har råd att bo, så att man kommer in på bostadsmarknaden.

– Vi har tittat på de som ligger bredvid här, de är jättedyra. Såklart är det ett väldigt bra läge men mycket nytt som byggs i kommunen är väldigt dyrt, säger hon.

Känner ni en oro för bostad?

– Vi får bor kvar ett tag till och hoppas att det löser sig, jag brukar alltid säga att om man inte hittar något får man väl flyttat ut på landet, men det är sista lösningen, säger hon.