Enligt den nya avfallsförordningen som trädde i kraft 1 januari 2023 ställs nu hårdare krav på att matavfall ska sorteras separat.

Särskilt matbutikerna har fått ställa om, som behöver skilja innehållet från förpackningen.

Johan Andersson, butikschef på Willys i Älvsjö, berättar att de måste ta bort plasten från gurkorna och gröpa ur leverpastejsförpackningarna innan de kan slängas. Det kan kräva ett par timmar i veckan.

– Nu har vi kört ganska länge, nästan ett helt år, så det är vardag för oss nu, säger han.

Den nya förordningen har haft positiva effekter på butikens svinn. De skickar bland annat betydligt mer till välgörenhet, där organisationen Hela Människan kommer två gånger i veckan.

Här sker sophämtningen som har blivit hälften så dyr sedan kraven infördes.

Här sker sophämtningen som har blivit hälften så dyr sedan kraven infördes.

Johannes Äng

Willys har även introducerat svinnlådor med två kilo frukt och grönsaker som annars skulle ha slängts, till ett pris av 20 kronor. Det kan vara bananer som börjat bli bruna eller tomater med ytliga skönhetsfläckar.

– Det som tidigare hade gått till soptunnan säljer vi nu ut till ett lägre pris. Det är jättepopulärt bland kunderna.  

Kostnaden för butikens sophämtning har även halverats sedan kraven infördes.

Ser inga ökade volymer

Trots de nya kraven har Matmissionen, Stockholms Stadsmissions sociala matbutik, inte sett några ökade volymer av donationer från dagligvarubranschen.

Johan Rindevall, chef för Matmissionen, har butiker i flera av länets kommuner. Han upplever att det skiljer sig åt hur kraven hanteras mellan kommunerna.

Matmissionen har dessutom själva haft svårigheter att leva upp till kraven och behövt dispens i flera av deras butiker. Det handlar bland annat om att kommunen inte tillåter butikerna att hälla ut mejeriprodukter i vasken, samtidigt som separeringen av mejeriprodukter inte finns förberett hos avfallsleverantörerna.

– Vi var redo att börja separera men tekniska saker har gjort att vi inte kan, säger Johan Rindevall.

Johan Rindevall i en Matmissionen-butik.

Johan Rindevall i en Matmissionen-butik.

Stockholms Stadsmission

Han hoppas att donationerna ökar i takt med att fler verksamheter inser att det är ett billigare alternativ än att själva separera innehållet från förpackningen.

Hundratals dispenser

Peter Brådenmark, enhetschef på Miljöförvaltningen i Stockholms stad, berättar att man under 2023 utfärdade flera hundra dispenser. Ofta rör det sig om flerfamiljshus som saknar möjligheter att separera sitt avfall, men ibland även matbutiker.

Då kan det handla om arbetsmiljöskäl, som att man exempelvis måste bära tunga säckar upp och ner från källarlokaler.

Det finns också de som inte har sökt om dispenser, men behöver det. Dessa samarbetar staden med Stockholm Vatten och Avfall för att identifiera.

Målet är att nå en hundraprocentig utsortering.