Listan över företag och verksamheter som går på knäna sedan pandemins intåg i Sverige i våras kan göras lång. Jättelång.

Men det finns också de som upplevt det motsatta.

De lokala golfklubbarna till exempel.

Ett vanligt år brukar det spelas ungefär 25 000 rundor på Enköpings golfklubbs 18-hålsbana. 2020 är som bekant inget vanligt år. I år har det spelats hela 40 000 rundor på banan. Dessutom har rekordmånga nybörjare letat sig till klubben.

– Det är många fler än vanligt. Samtidigt har vi haft 220 nybörjare, som precis börjat spela golf, och sen också blivit medlemmar, säger Veronica Cervin, på Cervin golf som sköter både reception, shop och golfträning på Enköpings golfklubb.

– Det är ungefär 150 fler än normalt. Det är riktigt riktigt kul, tillägger hon.

Hemester-trenden, reserestriktioner, permitteringar, hemmajobb och luftigare almanackor kan alla vara förklaringar till ökningen tror Veronica.

Jämnare veckor

Lördag har alltid varit en populär golfdag. Men enligt Niklas Sjöberg och Veronica Cervin på Cervin Golf har skillnaden mellan lördagar och övriga dagar varit betydligt mindre i år.

– I år har det varit full fart hela tiden. Det har varit lördag hela veckan, säger Niklas Sjöberg.

Enköpings golfklubb är inte unik.

Orresta GK vars bana sträcker sig över två kommungränser, Västerås och Enköping, har också sett en stor ökning av nya medlemmar.

– Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att vi ökat vårt medlemsantal från 600 till 700 i år. Och då är vi ändå en liten klubb i sammanhanget, säger Tony Dahl, ordförande i Orresta Golfklubbs styrelse.

– Vi har träffats, samtliga ordföranden, för de lokala klubbarna i Västmanland och alla känner av den här ökningen. Vi är tillbaka till 90-talets nivåer, när golfen var som störst, tillägger han.

Tony Dahl hoppas att de nya medlemmarna kommit till klubben för att stanna.

– Alldeles oavsett tror jag vi kommer att ha fler medlemmar nästa år, jämfört med vad vi hade förra året till exempel. Det är många nya som upptäckt golfen i år, samtidigt är det många som spelat tidigare som återupptagit den, berättar han.

Hur har det sett ut på Friiberghs Golfklubb? Jodå, även där har det svingats som aldrig förr i år.

– Vårt rekordår var 2003. Dit når vi inte riktigt i år, men vi är bra nära. Det har varit ett av de bästa åren när det kommer till greenfee-gäster, säger Per Modig, ordförande Friiberghs golfklubb.