I området kring Sköndals konditori hittar man passande gator som Semmelvägen, Spritsvägen och Bagarfruvägen. På det lokala konditoriet häller delägaren Rose Pinones upp kaffe till två gäster.
– Vi har inte direkt sett ett stort tapp på kunder trots att folk har mindre pengar nu. Men det går i vågor, i januari är det lite mindre för det är en lång väntan på lön. Men våra stammisar kommer generellt som vanligt, berättar hon.
Just nu handlar mycket på konditoriet om semlor.
– Vi startar med saffransemla i jul och sedan tar vi en kort paus för att dra i gång med vanliga semlor i mitten av januari.
Blir det ökning i gäster under semmelsäsongen?
– Framför allt kommer fler och handlar och tar med sig.
Större fokus
Just nu säljer de runt 50-70 semlor per dag och drygt 100 på lördagar. Ju mer fettisdagen närmar sig, desto mer lägger de fokus på just semlorna och de förväntar sig sälja som mest veckan innan.
– Vi får in mycket beställningar från företag, kyrkor och äldreboenden. Perioden kring fettisdagen minskar vi produktionen av andra saker och tar vi in extra personal också. Det är mycket att förbereda och sedan går maskinerna för fullt.
På andra sidan Nynäsvägen i Hökarängen ligger bageriet Bak. Det är primärt ett leveransbageri men eftermiddagen Mitt i är där är det även fullt med gäster vid alla borden.
Märker ni att folk fikar mindre nu när många har ansträngd ekonomi?
– Generellt nej. Jag tror att fika tillhör en lyx som man har kvar. Man kanske inte köper en latte varje dag på stan utan tar med sig hemifrån i stället. Men vi är mer en destination; man kommer hit en lördag, tar en fika och går till lekparken, berättar Peter Molander som arbetar på bageriet.
Här har det bakats semlor sedan mitten av januari.
Jonatan Almendra är konditor på Bak i Hökarängen och visar upp bageriets semlor.
Anna Ludvigsson
– Men privatpersoner kan ringa hit till kafét och fråga om semlor redan på juldagen. Men vi försöker hålla oss lite.
De säljer runt 300 semlor en vanlig lördag just nu.
– Vi gör så många semlor vi hinner med.