På Byggmax i Länna är säckar med ved staplade på varandra ute på gården. Det har varit stora leveransproblem och de eftertraktade guldklimparna har precis kommit in.

– Det tog en månad innan vi fick in veden, så det tog sin tid. Vi hade pellets innan, och det sålde slut direkt, säger Johan Rior, som arbetar på Byggmax.

Priset på ved har ökat rejält i takt med den ökade efterfrågan. Här har man ett köptak på max tolv säckar, och en säck på 40 liter går loss på 119 kronor.

– Det är för att folk inte ska hoarda sönder det. Det är som med toapapper under covid. Vi vill inte att det ska komma hit lastilar där man fyller flaken, säger Johan Rior.

Fler vill skaffa kamin

Skenande elpriser och hot om att elräkningarna kan landa på astronomiska summor i vinter har gjort att intresset för att skaffa en kamin har ökat rejält.

Den som vill installera en kamin eller öppen spis måste lämna in en bygganmälan till kommunen. De senaste tre månaderna har 69 sådana anmälningar lämnats in till Huddinge kommun. Förra året var det 32 under samma period, och året innan 23.

– Vi såg en liten ökning redan under pandemin förra hösten, skriver bygglovschef Morgan Randall Svahn i ett mejl.

Även kommunens servicecenter får många frågor kring det här.

Bara tillåtet att trivselelda

Men även om kaminer marknadsförs som effektiva värmekällor är det trivseleldning som rekommenderas när man eldar med ved inomhus. Det få kanske känner till är att en dom från mark- och miljööverdomstolen slår fast att vid trivseleldning bör man inte elda mer än två gånger i veckan, och fyra timmar per tillfälle.

Kommunen informerade nyligen om det på sin hemsida.

– Vi tänkte att det är många som inte känner till det här, och då känns det schysst om vi kan lyfta det, säger Staffan Stafström, miljöchef på Huddinge kommun.

I praktiken kan man dock elda oftare – så länge man inte stör någon annan.

– Det är sunt förnuft som gäller, vi åker inte runt och letar efter folk som eldar. Men kommunen är tillsynsmyndighet. Om man störs av en granne som eldar mycket tycker jag att man i första hand ska prata med grannen. Om inte det hjälper kan man vända sig till kommunen, säger Staffan Stafström.

Hälsofarliga föroreningar

Kommunen kan utföra föreläggande eller förbud med vite.

Begränsningarna för att elda med ved inomhus beror på de hälsorisker som är förknippat med vedeldning. Rök från vedeldning innehåller hälsofarliga föroreningar som särskilt kan besvära personer med astma och allergier. Eldning i eldstäder innebär också utsläpp av luftföroreningar som är skadliga för miljön.

De allmänna hänsynsreglerna i Miljöbalken innebär att den som eldar med ved själv har ansvar för att utsläppet av luftföroreningar blir så litet som möjligt.