Varvetmilen är ett systerlopp till Göteborgsvarvet och har sedan 2016 hållits i grannkommunen Danderyd. Nu till våren kommer storloppet till Täby, och arrangeras av Täby IS.

– Det är superkul och spännande, säger Sofia Malm från Täby IS Friidrottsklubb.

Varvetmilen i Täby går av stapeln den 27 april och loppet är som namnet avslöjar en mil långt. Det kommer även arrangeras ett lopp för barn på 210 meter. Det ska även bli musik och möjlighet till att köpa fika.

Täby IS

En "Roslagsdröm"

Arrangörerna har arbetat hårt med att hitta rätt sträcka i Täby, säger Sofia.

– Skavlöten är ju känt för att vara en krävande mark, men vi har gjort en rutt som är relativt flack och som går snabbt att springa.

Löparna kommer att starta vid Skavlöten och springa till Rönninge by och sedan upp i skogen. Till skillnad från hur Varvetmilen var dragen i Danderyd så springer du samma runda två gånger.

Loppet är ett så kallat seedinglopp och med det menas att det resultatet du får i Varetmilen i Täby avgör i vilken startgrupp du startar i Göteborgsvarvet.

Det kommer bli en riktigt Roslagsdröm berättar Sofia.

– Självklart är det mycket förberedelser eftersom vi vill erbjuda våra löpare en härlig upplevelse. Vi har lagt ner mycket tid för att hitta en lättsprungen och vacker bana och den vi nu ritat sticker verkligen ut mot andra mil-lopp i det att den går i så idylliska omgivningar. Det blir ett vackert lopp man får se djur och vacker natur, säger hon.

Täby IS

Bättre start till Göteborgsvarvet

Loppet är ett så kallat seedinglopp och med det menas att det resultatet du får i Varetmilen i Täby avgör i vilken startgrupp du startar i Göteborgsvarvet.

Täby IS fick frågan från Göteborgsvarvet, som nu även är medarrangör, att hålla loppet 2024. Danderyd blev utan lopp.

– De har sett potential hos oss och för oss blir det är ett kvitto på att vi har haft fina evenemang tidigare så som stavhoppsgalan och JSM i friidrott i somras, säger Sofia Mam.

Nu hoppas de på rekordmånga deltagare.

– Man ångrar aldrig ett sprunget lopp, man ångrar bara det man inte gjort och sen är det alltid kul att springa flera, säger hon.