Rader av skridskor i storlek liten till stor står uppradade i hyllorna. Skidor och pjäxor, hjälmar och hockeyutrustning.

En del prylar lockar till äventyr, som triangakök och sovsäckar.

I mitten av december öppnade utökade Solna Sport & Lek, ett slags bemannat sport- och friluftsbibliotek, vid Bergshamra IP.

Allt får lånas hem gratis.

– Första veckorna var lugnet före stormen, sen small det till i mellandagarna. Intresset är jättestort, fler och fler upptäcker oss, säger platsansvariga Elise Florman som varvar besökare med att serva, valla och ställa in pjäxor och skidor inför kommande högsäsong, sportlovet.

– Man får låna i max tio dagar men eftersom det är ett otroligt högt tryck försöker vi hålla nere lånetiden så får ska få möjligheten.

Tar med till fjällen

Drygt 700 skridskopar har lånats ut hittills, mest eftertraktat är slalomskidor.

Elise har fixat ett bokningssystem för att hålla extra ordning och undvika köer.

Elise Florman uppskattar att hälften av utrustningen är inköpt och hälften är skänkt från privatpersoner, föreningar och skolor. Kornel Mika är här för att prova ut skridskor.

Elise Florman uppskattar att hälften av utrustningen är inköpt och hälften är skänkt från privatpersoner, föreningar och skolor. Kornel Mika är här för att prova ut skridskor.

Mikael Andersson

– Vi har många barnfamiljer som är här och lånar skidor över helgen för sina utflykter. En del tar med upp till fjällen. Många blir förvånade över mängden grejer vi har och att så mycket är nytt. Men alla slags folk kommer, barn och äldre, från hela Solna och utifrån.

Fritidsbanker finns i kommuner över hela landet.

DN har rapporterat att antalet utlån slår rekord, med ett trettioprocentig ökning mellan 2022 och 2023.

Elise Florman har flera teorier.

– Pandemin gjorde att fler fick upp ögonen för uteaktiviteter i närområdet. Sen tror jag intresset för att låna hänger ihop med att vintersport är väldigt dyrt, alla har inte råd att hyra och köpa. Här i Bergshamra bor också väldigt mycket studenter från andra länder som kanske hållit på med någon vintersport i sitt hemland men inte tagit med utrustning hit.

Skridskovarv efter skolan

Utbytesstudenterna Kornel Mika och Pauline Wiebach från Polen respektive Tyskland sparkar snön av kängorna.

De ska prova ut skridskor för ett par varv på Bergshamra IP.

– Jag hörde från en kompis om det här stället. Toppen att kunna låna gratis. Hemma i Polen har vi inte så många isbanor, och det är dyrt med skridskor, berättar Kornel.

Näst på tur är en pappa, Thomas, som förbokat skidor till ungarna inför helgutflykten.

– Vi har knappt åkt alls i vår familj, så i stället för att köpa flera nya uppsättningar känns smart att låna tills man vet om barnen gillar det.

Prova på-dag

Den 24 februari anordnas "Hitta din idrott" på Bergshamra IP där man kan prova konståkning, ringette, skidor och annat.

Centret stänger 3 mars.

Lånecentret i Bergshamra öppnade i december. Här kan man också lämna in gammal utrustning som andra kan få låna.

Lånecentret i Bergshamra öppnade i december. Här kan man också lämna in gammal utrustning som andra kan få låna.

Mikael Andersson