Rättegången mot männen sker i Södertörns tingsrätt fram till 18 december. Foto: Mitt i

Stort åtal mot misstänkta pedofiler

Via appar och sociala medier ska de åtalade männen ha utnyttjat ett 20-tal barn sexuellt. I många fall spelades övergreppen in. – Det går så lätt och så fort. Det gäller som förälder att vara vaksam, säger åklagaren Ulrika Rosén.

  • Publicerad 05:15, 16 nov 2020

Två män, från Sundbyberg respektive Haninge, har åtalats i ett stort pedofilmål där de tillsammans och var för sig ska ha förmått barn att utföra sexuella handlingar som i många fall har spelats in på film.

Männen, som är 46 och 58 år, har inte träffat barnen fysiskt utan allt har skett online, enligt åtalet.

– De har kommit i kontakt med barnen via sociala medier. Det handlar om alla möjliga former av plattformar, säger åklagare Ulrika Rosén.

Våldtäkt mot barn

Åtalet rör ett 20-tal barn, några av dem har utnyttjats flera gånger. Männen åtalas för bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott.

Övergreppen skedde enligt åtalet på sociala medier, till exempel via appen Pericsope. Männen är 46 och 58 år gamla. Foto: Mitt i

– Vi har tidigare tidigare levt i en tid där underåriga barn har haft tillgång till så avancerad teknik som gör det så lätt att komma i kontakt med andra, säger Ulrika Rosén.

– Barn får tidigt egna mobiler. Ärendet präglas av att det kan gå så lätt och så fort. Det gäller som förälder att vara vaksam.

Männen greps efter en anmälan. Sedan ska det enligt Ulrika Rosén ha handlat om metodiskt nystande där sökningar på användarnamn och annat polisarbete har lett fram till det stora åtalet med 27 åtalspunkter.

– Det brukar vara så att det ena ger det andra.

Rättegången började 4 november och pågår fram till 18 december.

Mitt i har sökt männens försvarare.