Strängast straff fick den 36-årige Sollentunabo som åtalats för 51 fall av skadegörelse, på pendeltåg, t-bana, stationer och andra anläggningar i kollektivtrafiken över hela länet.

Han dömdes till fängelse i ett år och sex månader. Dessutom ska han betala skadestånd till SL om 908 455 kronor.

En jämnårig Hässelbybo döms till ett års fängelse, samt 363 173 kronor i skadestånd.

En 42-årig Solnabo fick villkorlig dom och dagsböter, samt skadestånd om 102 956 kronor.

Den fjärde som åtalats, en 31-årig Kungsängenbo frikänns, då hans "medverkan varit ringa" enligt domslutet i Attunda tingsrätt.

Sanering kostar

Skadestånden har bedömts utifrån SL:s saneringskostnader.

– Två i fängelse och skadestånd på 1,4 miljoner, det är en delseger. Det ger en signal till dem som stör och förstör, det är allvar nu, vi jagar ner dem, de grips och de döms. Tiden är förbi när man såg på klotter som pojkstreck, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Det var i december 2019 som de nu fängelsedömda männen greps. Solnabon greps i januari 2020.

https://www.mitti.se/nyheter/medelalders-storklottrare-infor-ratta/repvcE!ZDhdt8GYD9VHCQt1FW94Eg/

Vid husrannsakan beslagtogs telefoner, sprayburkar och kläder. Tillsammans med bilder och filmer från övervakningskameror, deras egna bilder i telefoner och på instagram, samt konversationer, har de kunnat knytas till brotten.

Nekar till brott

Samtliga förnekar dock brott, och menar att de har ett intresse för grafitti som konstart. De som erkänt under tiden i häktet menar att de gjort det för att slippa ut därifrån.

Sammantaget åtalades de för 109 fall av skadegörelse och grov skadegörelse, varav de flesta ansågs bevisade av tingsrätten.

Åklagare Martin Westling är nöjd med domen:

– Jag kan konstatera att tingsrätten dömt i stort sett utifrån åtalet och att påföljderna är de jag pläderat för, säger han.

Stränga straff

Straffet för grov skadegörelse är sex månaders fängelse och upp till sex år. De utdömda straffen här är relativt stränga i klottersammanhang.

– Det är ovanligt med med åtal som gäller så pass omfattande brottslighet som det här, säger Martin Westling.

Sollentunabons advokat Malin Rådström säger att de kommer att överklaga domen.

– Givetvis. Min klient förnekar brott, säger hon.