Ödets ironi? Första dagen i vardagen är det förseningar i pendeln. Så här såg det ut vid Odenplan vid halv 9-tiden på morgonen 29 september. Foto: Filip Magnusson

Stora störningar i pendeltågstrafiken hela dagen

Den 29 september – den första dagen utan restriktioner – blev en dag av stora störningar i pendeltågstrafiken. Morgonpendlarna blev rejält försenade och problemen fortsatte hela dagen, på alla linjer.

  • Publicerad 15:35, 29 sep 2021

Störningarna startade redan vid halv 7-tiden på morgonen. Orsaken var att ett pendeltåg fått så kallad hjulplatta när det kört mellan Älvsjö och Stockholm City.

– Det innebär att hjulet har slagit i rälsen, som kan ha tagit skada. Därför måste spåret avsynas innan tåg kan åka på det igen, sa Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket, vid halv 9-tiden på morgonen.

Inga reparationer

Vid 11-tiden kom beskedet att rälsen inte tagit skada och att reparationer inte behövdes.

Ändå har förseningarna fortsatt under dagen, på alla pendeltågslinjer både i norr och söder.

– Det är framför allt följdförseningar på grund av att tåg och personal varit på fel ställen. Det var en så stor störning på morgonen att det tar lång tid innan trafiken blir normal igen, säger Elin Lindström vid SL:s presstjänst.

Skadade tåget står kvar

Dessutom står det tåg som fick hjulplatta kvar på spåret. Man bedömer att det skulle förvärra förseningarna om man började bärga det dagtid. Nu står det på en sträcka där det finns två spår norrut, så att tåg kan rulla ändå.

– För att minimera skadan för resenärerna väntar man med bärgningen till i natt, säger Elin Lindström.

Artikeln är en uppdaterad version.