Jordbrobon Victor är 18 år och har inte vaccinerat sig än. Planen är att vänta tills det är möjligt att själv välja vaccin.

– Snart tror jag att du kommer kunna gå till en mottagning och själv välja, jag väntar till dess.

Han lyfter att det för vissa kan vara svårt att lita på myndigheter.

– Här bor det ju många från andra länder. Min familj kommer från Ryssland och där är det mer misstro till myndigheterna. Så om man kommer hit har man kanske med sig den misstron och kan inte lita på myndigheterna här heller.

Stor skillnad i kommundelarna

I Haninge skiljer sig vaccinationstäckningen åt i de olika kommundelarna. Siffror från Region Stockholm visar att i områden som Vendelsö har närmare 70-80 procent (från 16 och uppåt) vaccinerat sig. I Jordbro ligger vaccinationstäckningen mellan 40 och 70 procent.

Stor skillnad finns även inom de olika kommundelarna. I småhusområdet i Jordbro har 75 procent av boende tagit två doser, tar vi oss till flerbostadsområdet ligger samma siffra på 44 procent.

Lena Sundvall bor i centrala Jordbro och har tagit både doserna, efter många om och men.

– Det var svårt att hitta tider, jag jobbar heltid och behövde åka ut till Kista för att få en tid. Här jobbar många i industriområdet och då har man kanske inte möjlighet att ta ledigt från jobbet för att åka och vaccinera sig, säger hon.

Regionens ansvar

Huvudansvaret för vaccinationerna ligger på regionen. För att öka vaccinationen i vissa områden har olika typer av insatser satts in under året. Bland annat har vaccinbussen varit i Jordbro och i Handen har två hälsoinformatörer varit på plats under sommaren och informerat om vaccination på arabiska och somaliska. 

Men om det varit tillräckligt är inte kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) så säker på.

"Det riskerar att bli en vaccinationsklyfta när mycket av regionens fokus varit i Västerort, Botkyrka och Södertälje. Regionen behöver göra mer riktade insatser i kommundelar som riskerar att halka efter. Vår förmåga och vilja att bistå regionen är god och när regionen bestämmer sig för att göra mer då står vi redo att hjälpa till", skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Skillnad i Södertörn

Skillnad i vaccinationstäckningen märks även av i exempelvis Botkyrka och Huddinge. I delar av Tullinge och Snättringe är över 80 procent vaccinerade. I delar av Vårby och Alby är inte ens hälften fullvaccinerade. För att öka vaccinationen i dessa områden har regionen haft en vaccinbuss som åkt runt på rullande schema under året.

Även i Jordbro var vaccinbussen på besök under två dagar i september. Att se till att den kommer tillbaka skulle kunna vara ett sätt att öka vaccinationen, tror Jordbrobon Omed Marouf.

– Det skulle kunna funka. Just att man har det framför sig skulle nog underlätta!

Planen är att vaccinationsbussen ska komma tillbaka till Jordbro, men inget specifikt datum är satt, uppger Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.