Vaccin. Jordbroborna Carina Jansson, Lena Sundvall och Fredrik Heikenström har alla vaccinerat sig. Carina Jansson har andra dosen kvar och är orolig för biverkningarna då hon har ett litet barn hon behöver ta hand om hemma. "Det är skrämmande hur sjuka folk blivit". Foto: Sacharias Källdén

Stora skillnader i vaccintäckningen i Haninge

Det är stora skillnader i hur många som vaccinerat sig i olika delar av kommunen. På vissa håll har närmare 85 procent tagit två sprutor – men i delar av Jordbro är motsvarande andel under 50 procent.

  • Publicerad 08:48, 11 okt 2021

Jordbrobon Victor är 18 år och har inte vaccinerat sig än. Planen är att vänta tills det är möjligt att själv välja vaccin.

– Snart tror jag att du kommer kunna gå till en mottagning och själv välja, jag väntar till dess.

Han lyfter att det för vissa kan vara svårt att lita på myndigheter.

– Här bor det ju många från andra länder. Min familj kommer från Ryssland och där är det mer misstro till myndigheterna. Så om man kommer hit har man kanske med sig den misstron och kan inte lita på myndigheterna här heller.

Stor skillnad i kommundelarna

I Haninge skiljer sig vaccinationstäckningen åt i de olika kommundelarna. Siffror från Region Stockholm visar att i områden som Vendelsö har närmare 70-80 procent (från 16 och uppåt) vaccinerat sig. I Jordbro ligger vaccinationstäckningen mellan 40 och 70 procent.

Stor skillnad finns även inom de olika kommundelarna. I småhusområdet i Jordbro har 75 procent av boende tagit två doser, tar vi oss till flerbostadsområdet ligger samma siffra på 44 procent.

Lena Sundvall bor i centrala Jordbro och har tagit både doserna, efter många om och men.

– Det var svårt att hitta tider, jag jobbar heltid och behövde åka ut till Kista för att få en tid. Här jobbar många i industriområdet och då har man kanske inte möjlighet att ta ledigt från jobbet för att åka och vaccinera sig, säger hon.

Centrum. På Hurtigs Torg i Jordbro stod vaccinationsbussen den 13-14 september. Det finns planer på att bussen ska komma tillbaka, men när är inte klart. Foto: Sacharias Källdén

Omgivningen. Omed Marouf, 23 år, har vaccinerat sig. Han tror att en anledning till att färre gjort det kan vara att man påverkats av sin omgivning. "Har inte folk runt dig gjort det kanske du inte heller gör det." Foto: Sacharias Källdén

Regionens ansvar

Huvudansvaret för vaccinationerna ligger på regionen. För att öka vaccinationen i vissa områden har olika typer av insatser satts in under året. Bland annat har vaccinbussen varit i Jordbro och i Handen har två hälsoinformatörer varit på plats under sommaren och informerat om vaccination på arabiska och somaliska. 

Men om det varit tillräckligt är inte kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) så säker på.

"Det riskerar att bli en vaccinationsklyfta när mycket av regionens fokus varit i Västerort, Botkyrka och Södertälje. Regionen behöver göra mer riktade insatser i kommundelar som riskerar att halka efter. Vår förmåga och vilja att bistå regionen är god och när regionen bestämmer sig för att göra mer då står vi redo att hjälpa till", skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Skillnad i Södertörn

Skillnad i vaccinationstäckningen märks även av i exempelvis Botkyrka och Huddinge. I delar av Tullinge och Snättringe är över 80 procent vaccinerade. I delar av Vårby och Alby är inte ens hälften fullvaccinerade. För att öka vaccinationen i dessa områden har regionen haft en vaccinbuss som åkt runt på rullande schema under året.

Även i Jordbro var vaccinbussen på besök under två dagar i september. Att se till att den kommer tillbaka skulle kunna vara ett sätt att öka vaccinationen, tror Jordbrobon Omed Marouf.

– Det skulle kunna funka. Just att man har det framför sig skulle nog underlätta!

Planen är att vaccinationsbussen ska komma tillbaka till Jordbro, men inget specifikt datum är satt, uppger Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Vaccinerade i Haninge

Andel vaccinerade med en respektive två doser den 29 september för befolkningen över 16 år, indelning enligt Region Stockholms basområden.

Lägst:

Jordbro flerbostadshus: En dos 52,6%, två doser 43,9%

Högst:

Gamla Nynäsvägen: En dos 90,9%, två doser 85,5%

Norra Vendelsö: En dos 90,4%, två doser 83,4%

Andra områden:

Haninge centrum: En dos 75%, två doser 68,1%

Vendelsömalm: En dos 85,1%, två doser 77,8%

Västerhaninge kyrka: En dos 68,1%, två doser: 60,5%

Jägartorp: En dos 84,5%, två doser 77,5%

Kolartorp: En dos 70,3%, två doser 63 %

Norra Tungelsta: En dos 81,9%, två doser 74,9%
Södra Tungelsta: En dos 79,6%, två doser 73,1%

Brandbergen flerbostadshusområde: En dos 57,9%, två doser: 49,5%
Brandbergen småhusområde: En dos 82,7 %, två doser 76,4%

Totalt i Haninge: En dos 74,8 %, två doser 65,8%

Totalt i landet: En dos 76,8%, två doser 83,7%

Källa: Region Stockholm, Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Vad har regionen gjort

Vaccinationerna i sin helhet, däribland vaccinbussarna.

Flerspråkiga informationskampanjer både digitalt och fysiskt, som i sociala medier och flerspråkiga hälsoinformatörer.

Riktade informationskampanjer till unga.

Telefonbokning som komplement till bokning i appen.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre