SJÖ. Sjödalsparken gör just nu skäl för namnet... Foto: Robert Kreher

Stora översvämningar efter extremt regn

Översvämmade vägar, vattenfyllda källare och Sjödalsparken förvandlad till en stor sjö. Det regnade extremt mycket i Huddinge under onsdagen. Även i dag, torsdag, är det höga vattennivåer.

  • Publicerad 10:09, 27 maj 2021

Glömstavägen stod helt under vatten på onsdagskvällen. Bilar körde fast i vattnet och vägskyltar flöt omkring på strömmen av vatten.

På olika håll i Huddinge svämmades vägar över. Många har också drabbats av översvämningar i sina hus.

Deras källare fylldes med vatten

Stockholm Vatten och Avfall meddelar att avloppssystemen är fulla av vatten och det har ingenstans att ta vägen. Därför blir det stora problem på många håll. Det kan vara svårt att komma fram till jourtelefon. Ledningsnätet är överfullt, vattnet sjunker undan allt eftersom regnet avtar.

Kraftiga översvämningar i Huddinge

Trafikverket, Huddinge kommun och Södertörns brandförsvarsförbund arbetar med att avlasta de platser där det varit översvämningar.

STOPP. Glömstavägen svämmade över helt under onsdagen. Foto: Anna Z ek

SMHI varnar

Under natten till torsdagen har sex pumpbilar varit ute och tagit upp vatten runtom i kommunen och de fortsätter under torsdagen. Eftersom sjöar och dammar redan är överfulla är det svårt att hitta platser att tömma vattenlasten på.

Kommunala vägar som har varit oframkomliga har stängts av.

Enligt SMHI kan onsdagen ha varit den regnigaste dagen på över 20 år i Stockholm. På flera håll föll det en bra bit över 30 millimeter och allra värst kan det ha varit i Tullinge, där det enligt SMHI uppmättes 58 millimeter.

Räddningstjänsterna i Stockholm och Södertörn fick ta emot över 100 larm om översvängningar.

I dag torsdag väntas det komma ytterligare regn och SMHI har gått ut med en klass 1-varning för höga flöden i Stockholms län.

VATTENVÄG. Åvägen/Norrängsvägen på onsdagskvällen. Enligt fotografen är det ännu mer vatten på torsdagsmorgonen och en bärgare plockar upp bilar. Foto: Hanna Widell