Avbröts. Bild från söndagens vinterbad vid Kanaanbadet där volontärer och andra badade innan polisen upplöste aktiviteten. Foto: Läsarbild och Mostphotos (illustrationsbild till höger)

Stor samling vinterbadare stoppades av polisen

Ett stort gäng vinterbadare träffades vid Kanaanbadet för att samla in pengar till sjuka barn i Polen. Doppet blev dock oväntat kort eftersom polisen avbröt träffen på grund av pandemilagen.

  • Publicerad 14:47, 2 feb 2021

Polsk tv skulle visa inslag från badet

Volontärer och andra vinterbadare hoppade alltså i plurret vid 11-tiden i söndags som en del i en större välgörenhetsinsamling för sjuka barn och gravida med diabetes i Polen.

Att hela 60 personer skulle komma hade dock ingen räknat med, säger Monika Staszak, från välgörenhetsorganisationen The Great Orchestra of Christmas Charity Stockholm.

Fler än väntat kom

Bara en timme senare var polisen på plats och avbröt sammanställningen.

– Ryktet spred sig längre än vi trott. När vi polacker förstår att något är på gång blir vi lätt många. Polsk tv skulle visa inslag från badet och polska butiker i stan bidrog med gratis mat till oss. Men vi avvisades innan alla hann äta, säger hon.

Enligt Monika Staszak hade de koll på att pandemilagen endast tillåter att åtta personer samlas och från början var de en liten grupp.

Avbröts. Bild från söndagens vinterbad vid Kanaanbadet där volontärer och andra badade i samband med en välgörenhetsinsamling innan polisen upplöste aktiviteten. Foto: Läsarbild

Det var för ett beundransvärt initiativ som de samlats

– Vi hade kollat med Stockholms stad så att vi fick vara där. Men folk kom och gick i gäng till stranden och vi tog inte ansvar för alla som kom, säger hon.

– Vi gör ju detta för en god sak, men polisen gjorde bara sitt jobb, betonar hon.

Gick lugnt till vid avvisningen

Enligt kommunpolis Kristian Bergstöm gick det lugnt till vid upplösandet.

– Det var för ett beundransvärt initiativ som de samlats och de hade munskydd och handskar på sig när de skulle äta på stranden. Men det var ju brott mot ordningslagen, säger kommunpolisen han.

Fick in 100 000 kronor

Förutom i Polen, och i städer som Stockholm och Malmö, samlar volontärer från organisationen in pengar i större städer världen över under januari.

– Det blev en bra insamling i Stockholm, runt 100 000 kronor fick vi in i år. Totalt över världen samlade organisationen in över 127 miljoner zloty, runt 285 miljoner kronor. Vi slår nya rekord varje år. Man ryser av glädje, säger Monika Staszak.

Avbröts. Bild från söndagens vinterbad vid Kanaanbadet där volontärer och andra badade i samband med en välgörenhetsinsamling innan polisen upplöste aktiviteten. Foto: Läsarbild