Antalet A-traktorer och mopedbilar har ökat explosionsartat på Lidingö. Sedan 2016 har antalet fordon gått från 101 till 285. Vid årsskiftet fanns 5,94 fordon per 1 000 invånare på ön. Det är tre gånger så många som länsgenomsnittet på 2,08 bilar. Biltrenden märks tydligt utanför Hersby gymnasium.

– Det är ett mer bekvämt än att åka moped. Och många föräldrar ser det som en andra bil som ger lite avlastning, säger Carl Norrman.

Han är på väg hem och ska få skjuts i sin kompis mopedbil eftersom han inte äger någon själv. Kompisen Ian Strauss bor cirka en halvmil härifrån och ser främst en stor fördel med mopedbilen.

– Man slipper vara blöt när man kommer till skolan.

Lovisa Carle har en mopedbil tillsammans med sin bror.

– Det känns enklare än en moped. Man kan använda den året om och den får plats på små parkeringsplatser inne i stan, säger hon.

Melvin Larsson har även han en mopedbil.

– Det här är absolut en trend, säger han.

Men bilarnas popularitet medför också en del problem.

– Det går inte att parkera här om man börjar klockan nio. Skolparkeringen är nästan alltid full, säger Melvin Larsson.

– Det är nog meningen att man ska cykla till skolan, säger Ian Strauss.

Gytter av bilar

Under skoltid står så pass många bilar på vägarna runt omkring gymnasiet att det är svårt för andra att ta sig fram. Flera som bor i området beklagar sig över situationen.

–  De parkeras överallt och det är ett gytter av bilar. Men jag förstår ungdomarna. De kan inte förbjudas till att åka sin bil till skolan, men det finns ingen plats att ställa dem på längre. Hela skolgården är full med mopedbilar och det är fullt hela vägen ner på Åkervägen och även på Hersbyvägen, säger en granne.

Situationen gör det även ohållbart för utryckningsfordonen.

–  Brandkåren svänger förbi och kollar ibland,. Det ser inte bra ut, säger kommunpolis Pontus Enbom.

Ellinor Wik, trafikplanerare vid teknik- och fastighetsförvaltningen, berättar att parkeringsvakter sedan skolstarten haft extra bevakning vid skolan.

– Och i den senaste nämnden togs beslut om att införa parkeringsförbud på norra sidan av Hersbyvägen för att öka framkomligheten för utryckningsfordon och dem som bor i området.

Hersbyvägen är oreglerad under sommarhalvåret. Det innebär att bilarna inte bryter mot några parkeringsregler när de står på båda sidor av den. Men mellan 15 november till 15 april gäller datumparkering längs vägen.