Det har varit en omtvistad subvention.

Förespråkarna menar att ett fritt inträde till statens museer innebär att man lockar även de som inte annars hade tagit sig dit.

Kritikerna å sin sida anser att det är en felriktad satsning som främjar redan vana besökare och turister.

Efter att regeringen lagt fram sin första budget står det klart att satsningen dras in. Nu måste statens museum fundera ut hur, och hur mycket, de ska ta betalt.

Gitte Ørskou är överintendent på Moderna Museet och är främst starkt kritisk till kortsiktigheten i beslutet.

Stor påverkan på verksamheten

– Det här ska börja gälla redan i januari 2023 och det påverkar ju hela vår kommunikation och programmering.

Andra nackdelar kan vara hur det påverkar innehållet i utställningarna, menar hon. När man vet hur mycket pengar man har att röra sig med behöver man inte i lika stor utsträckning ta hänsyn till hur populär en utställning kan tänkas bli. Man vågar experimentera mer och satsa på internationella utställningar i högre grad.

Med intäktsbaserad ekonomi blir det viktigare om en utställning kommer gå hem hos besökarna eller ej.

Men hon ser också fördelar.

– Vi kan arbeta mer strategiskt för att få in mer intäkter till huset, säger hon.

Lider fortfarande efter pandemin

På Nationalmuseum är man mer kritisk. Överintendenten Susanna Pettersson menar att många museer fortfarande ser effekterna av pandemin, alla besökare som kom innan pandemin har inte hittat tillbaka till museerna även om många har det.

– Vi ser att borttagandet av fri entré kommer att förändra besöksmönstret hos våra besökare. Det har varit fri entré på de flesta statliga museer sedan 2016 och museibesökarna har vant sig vid detta, skriver hon i ett mejl.

Att vi är på väg in i en lågkonjunktur, tror hon betyder att fler inte har råd att gå på museer.

– Allt det här tillsammans gör att vår bedömning är att borttagandet av fri entré med stor sannolikhet kan leda till att färre besöker museer. 

Satsar på barn och unga

Hos Statens historiska museum säger att man varit beredd på att reformen skulle försvinna, och nu ser över sina entréavgifter. De har ännu inte tagit några beslut kring exakta summor men aviserar ett tydligt budskap.

– Klart är att vi kommer satsa på barn och ungdomar, alla ska ha fri tillgång till historia. Eventuellt kommer vi även ha återkommande tillfällen då besökare kan besöka oss utan entréavgift. Vi tror och hoppas att vårt stora och spännande utbud fortsatt kommer att locka många besökare, säger Fredrik Lindén, kommunikationschef på Statens historiska museer.