Damen var på väg

Stölden är bevisad – men 27-åringen slipper straff

Först gick det inte att bevisa. Men när bevisen väl kommit på att en i dag 27-årig man ryckte väskan från en äldre dam i Vallentuna centrum slipper han fängelse.

  • Publicerad 13:31, 13 okt 2020

Det var förra vintern som en äldre dam gick genom centrum på väg till Träffpunkten. Då blev hon förbisprungen av en i dag 27-årig man som ryckte åt sig hennes handväska ur rollatorn.

Kort därefter försökte han använda bankkorten i flera butiker. Men damen hade fått hjälp av en förbipasserande kvinna och korten hade spärrats.

Nya vittnen

När väskstölden kom upp i tingsrätten förra året gick den inte att bevisa och han dömdes till 1 500 kronor i böter för ringa bedrägeri. Men sedan dess har fler vittnen hörts och ärendet togs nyligen upp i Svea hovrätt, som fann det ställt bortom rimligt tvivel att väskryckningen ägt rum. Hovrätten dömer honom nu till sex månaders fängelse för grov stöld.

Att stölden betecknas som grov beror på att den begåtts mot en äldre och skyddslös person som hade sina ägodelar nära kroppen.

Behandling mot missbruk

Efter väskstölden dömdes 27-åringen till sju månaders fängelse för andra brott. Han har fått behandling mot sitt missbruk och det har enligt hovrättsdomen "skett en påtaglig förbättring av hans personliga situation". Dessutom dröjde hovrätten med att ta upp målet.

Trots att brottsrubriceringen nu blev grov stöld och straffet har skärpts slipper han därför fängelse för väskryckningen.