Vid kommunstyrelsens sammanträde den 25 oktober informerade Sawsa Atroshi, områdespolis, om situationen i Bålsta centrum.

Det förekommer att ungdomar beter sig stökigt i Bålsta centrum och vissa ungdomar upplever det som ”status” att bli kontrollerade av polisen.

Frågade om ljudvapen

Michael Rubbestad (SD) undrade om man inte skulle kunna pröva en teknik med ”högfrekventa ljud” för att skingra stökiga ungdomar.

Michael Rubbestad undrade också om det inte kan finnas arbetsmiljörisker för fältgruppen Bålstapolarna som finns bland ungdomar.

Polisens svar är att fältgruppen inte ska agera på egen hand om de ser något utan att de ska kontakta polisen.

Efter förslag från Agneta Hägglund (S) gav kommunstyrelsen kommundirektören i uppdrag att, tillsammans med polis och socialtjänst, göra en nulägesbeskrivning samt se vilka ytterligare åtgärder som kan behövas på kort och lång sikt för att kunna hantera situationen i centrum.

Det är oklart exakt på vilket sätt ungdomarna i fråga har betett sig stökigt i Bålsta centrum och skapat denna situation.

– Det skedde en del incidenter som skapade oro bland medborgare och butiks-ägare i centrum. Polisen och kommunen, främst socialförvaltningen, har samverkat kring hanteringen av situationen, meddelar Helene Zeland Bodin (C), ordförande i kommunstyrelsen.