Stockholms högste polischef Mats Löving får kliva åt sidan. Detta sedan särskilda åklagarkammaren under måndagen bestämt sig för att inleda en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av en polischefstjänst i Stockholm 2015.

Tjänsten ifråga gick till polischefen Linda Staaf som Mats Löfving, enligt uppgifter i flera medier, haft en privat relation med.

– För ett år sedan gjorde jag en förutredning då vi hämtade in uppgifter om ärendet. Jag inledde inte någon förundersökning då eftersom det inte fanns anledning att anta att brott begåtts, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren.

– Nu har vi fått in polisanmälningar som tillsammans med tidigare uppgifter och medieuppgifter gör att jag numer anser att det finns anledning att anta att brott har förövats. Jag väljer därför att inleda en förundersökning. Det finns ingen som är delgiven misstanke om brott.

Utreds för flera olika saker

Att Löfving utreds för grovt tjänstefel handlar om hur han agerade när Linda Staaf anställdes som chef för Nationella operativa avdelningen, NOA.

Enligt DN har regionpolischefen även anmälts för brott mot Linda Staaf, men anmälningarna har lagts ned. Staaf har i sin tur uppgett i Dagens Nyheter att hon är utsatt för en smutskastningskampanj.

Varken Mats Löfving eller Linda Staaf vill ställa upp på en intervju, men Mats Löfving skickar via polisens mediecenter ett uttalande.

– Jag har blivit polis och därefter polischef för att göra konkret medborgarnytta. Det har inte varit möjligt den senaste tiden på grund av den stora uppmärksamheten. Därför är det bra att det inleds en förundersökning så alla får de svar som efterfrågas. Det är av största vikt att medarbetarna får arbetsro för att kunna fokusera på vårt viktiga uppdrag.

Under tiden kliver Mattias Andersson in som tillförordnad regionpolischef.

Stockholm lånar in 180 poliser – "kraftsamlar"

Stockholmspolisen ska satsa extra i Järva och Huddinge. För att lyckas lånar de in kollegor från övriga landet.

Det eskalerade våldet i Stockholm har lett till att polisen nu lånar in 180 poliser från andra delar av landet.

https://www.mitti.se/nyheter/justitieministern-polisen-i-stockholm-har-misslyckats/repulm!Tv0mLnYbLj262nfaWwweaw/

– Som läget ser ut nu kommer vi att göra en kraftsamling i framförallt Järva och Huddinge. Målet på sikt är att minska antalet utsatta områden och kriminella nätverk i regionen", säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm i en kommentar.

De inlånade poliserna ska hjälpa till med pågående utredningar med också med operativt arbete för att avlasta den hårt ansatta Stockholmspolisen.

I en kommentar till Mitt i Stockholm säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att den tillfälliga förstärkningen på sex månader inte räcker för långsiktigt råda bot på den grova kriminaliteten.

– Stockholm har färre poliser idag än 2015, trots vår befolkningstillväxt och allt det extraarbete för polisen som följer av att Stockholm är huvudstad, säger hon och fortsätter:

--Vi behöver permanent fler poliser hit och det redan i förrgår. Men ska det bli verklighet måste fler både vilja bli och fortsätta arbeta som polis. Regeringen har inte gjort tillräckligt för att lösa dessa problem, som varit kända under många år.

Tidigare har Malmö och Uppsala fått liknande tillfälliga förstärkningar

https://www.mitti.se/nyheter/polischefen-kallar-alla-lanets-kommuner-till-stormote-mot-valdet/repuic!ij71v9YobKutlAPfJjOlIw/