Den 1 januari 2023 blev det obligatoriskt för fastighets­ägare, hyresvärdar och bostadsrättsföreningar i Stockholm att göra det möjligt att återvinna matrester. 

Under 2023 sorterade vi som bor i Stockholms stad ut 4 656 ton mer matsopor än året innan. Den mängden täcker en årsförbrukning för 8 biogasbussar som kör 6 557 mil per år, enligt staden.

Enorm resurs

– Jag är glad, men inte nöjd. Vi kan så mycket bättre. Matavfall är en enorm resurs som försvinner bort, säger Maria Antonsson (MP) ordförande i styrelsen för Stockholm Vatten och avfall AB (Svoa).

Planen är nu att titta närmare på hur det skiljer sig åt mellan olika stadsdelar och mellan innerstad och ytterstad.

Utvecklingen såg ganska bra ut redan innan de nya kraven trädde i kraft. Under 2022 ökade nämligen utsorterade matsopor med 3 765 ton jämfört med 2021.

Men det är fortfarande mycket mat som slängs i den vanliga soppåsen. Under 2022 var det bara 36 procent av matsoporna som sorterades ut av stockholmarna. Stadens långsiktiga mål är att 70 procent av matavfallet samlas in och tas tillvara på.

– Vi vet att det finns potential att samla in mycket mer.

Lena Lausevic, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid miljöförvaltningen, berättar att de bedriver löpande tillsyner av fastighetsägare för att se om de följer kraven.

– I vissa fall sker slumpmässiga urval, i andra fall utgår vi från information över vilka fastigheter som ännu inte har anordnade möjligheter för sortering.

Stort arbete

I första hand får fastighets­ägaren en uppmaning om att åtgärda bristerna. Om det inte görs kan förvaltningen besluta om ett föreläggande med vite, något man ännu inte har behövt göra.

En del föreningar i innerstan har haft svårt att hitta ett utrymme i sina hus där matavfallet kan slängas.

2027 blir det i Stockholm även krav på fastighetsnära insamling, alltså att det måste gå att sortera ut plast, papper, glas och metall där du bor.

– Vi utreder vad Naturvårdsverkets direktiv innebär. Det är utmanande i stenstaden där många fastighetsägare inte har plats, så det är ett stort arbete vi har framför oss, säger Maria Antonsson.