Ett tandläkarbesök kostar hundratals kronor och ibland är det tusenlappar som ska fram. Det är tufft för många stockholmare. En enkät från Folkhälsomyndigheten visar att 20 procent i regionen avstår från tandläkarbesök trots att de känner behov av det – och att skälet ofta är ekonomiskt.

– Eftersom det är dyrt att gå till tandläkaren gör man det först när man har jätteont. Då är det för sent med förebyggande vård. I stället kan man bli av med tänder. Dessutom krävs dyrare och mer omfattande behandlingar, säger Joannis Grigoriadis, övertandläkare och klinikchef vid Karolinska Institutet i Flemingsberg.

Flest avstår i Botkyrka

Den 6 oktober öppnade en ny tandvårdsklinik för allmänheten vid KI i Flemingsberg i Huddinge. Den blir KI:s första allmäntandvårdsklinik – och att den ligger i södra Stockholmsområdet passar bra. Här bor många av dem som avstår från tandvård trots behov. Botkyrka och Södertälje ligger i topp med 23 procent och Huddinge är också högt upp på listan, med 19 procent.

– Flemingsberg är en bra plats för den nya kliniken. Mängder av människor bor eller arbetar i området, men det finns färre tandvårdskliniker än på till exempel Östermalm. Det är viktigt att ha nära till tandläkaren, säger Joannis Grigoriadis som tillägger att alla stockholmare är välkomna, oavsett var de bor.

Lärare arbetar vid kliniken

Namnet på den nya kliniken är Lärarkliniken. Orsaken är att de tandläkare som arbetar här också är lärare vid KI:s tandläkarprogram, och har nära anknytning till forskningen. Det gör att de senaste metoderna och teknikerna används, enligt Joannis Grigoriadis.

Att gå till tandläkaren i förebyggande syfte lönar sig på många vis.

– Förlorar man tänder kan man få svårare att äta. Det kan också göra att man drar sig undan socialt. De behandlingar man måste göra blir också dyrare än vad de skulle ha varit om man kommit tidigare, säger Joannis Grigoriadis.