Region Stockholm ligger fortfarande sist i Sverige när det gäller vaccineringen mot covid-19. Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har 90 procent av Sveriges befolkning över 65 år fått sin första dos, och 36 procent är färdigvaccinerade.

I Stockholm är motsvarande siffra 87 procent, och 31 procent är färdigvaccinerade. Även Skåne och Västra Götaland ligger efter med 88 procent av de äldre som fått första dosen.

I topp ligger Västerbotten med 94 procent.

Den region som har flest färdigvaccinerade 65-plussare är Östergötland med 47 procent.

Efter även för 18+

När det gäller alla över 18 som fått minst en dos ligger Kalmar, Gävleborg och Värmland i topp. Där har hälften fått sin första dos.

I region Stockholm har 35 procent av 18-plussarna fått en dos, och vi ligger därmed jumbo i Sverige.

Störst andel färdigvaccinerade 18+ har Örebro och Jämtland med 16 procent. I Stockholm har nio procent fått båda sina doser.

Sverige långt framme

Men även om Stockholm ligger efter så går vaccineringen fort fram i Sverige, jämfört med de flesta av Europas länder.

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC statistik har 40,4 procent av Sveriges befolkning, 18 år eller äldre, fått minst en vaccindos, rapporterar SVD.

Högre i Finland

Motsvarande andel i Frankrike är 38,5 procent, Grekland 31,3 procent och Spanien 39,3 procent. Sverige ligger även före Norge där 36,2 procent vaccinerats och Danmark med 35,7 procent. I Finland är siffran 44 procent.

– Jag tror att det reflekterar att vi har organiserat det väl och att vi har en hög vaccinationsvilja, säger den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström, till tidningen.