Baserat på tre olika sammanställningar av dödligheten i huvudstäder har Aftonbladet tagit fram en lista med åtta europeiska storstäder. Utöver Stockholm finns Berlin, Bryssel, London, Madrid, Oslo, Paris och Rom med i sammanställningen.

Bland städerna är Bryssel värst drabbat, med 193 döda i covid-19 per 100 000 invånare hittills under coronapandemin. Totalt handlar det om 2 361 personer.

Därefter kommer Madrid, med 11 349 människor som hittills har dött i covid-19 under pandemin. Det innebär 170 döda per 100 000 invånare.

Äldre mest utsatta

Efter Bryssel och Madrid kommer Stockholm med 2 688 dödsfall, vilket innebär 113 döda per 100 000 invånare.

– Det är förskräckligt att Stockholm ligger så högt upp. Tyvärr är det framför allt de äldre i Stockholm som har drabbats hårt av det här. Det är ju en tragedi som vi verkligen kommer att behöva utreda, varför det blev på det här sättet. Jag beklagar verkligen detta, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, till Aftonbladet.

På tidningens fråga vad det beror på att Stockholm drabbats så pass hårt svarar Johan Styrud:

– Det finns många aspekter. Man var inte nog hård med restriktioner på en gång, mot alla som kom hem från Alperna. Sedan hade man inte koll på rotationen av personal och anhöriga som besökte alla våra äldreboenden. Men det finns många orsaker till att det blev på det här sättet, och det är väldigt tragiskt.

"Lite svåra att jämföra"

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, säger till Aftonbladet att det kan vara svårt att jämföra exakta siffror mellan olika länder:

– Man räknar inte exakt på samma sätt i alla länder, så siffrorna är lite svåra att jämföra. Men siffrorna stämmer nog något så när. Vi vet ju också att Stockholm är den del av Sverige som haft mest smittspridning, andra svenska städer har haft betydligt lägre smittspridning.