Produkterna i automaterna på t-banestationerna Odenplan och Rådmansgatan har fått ny konkurrens.

Företaget Veat erbjuder sallader, wraps, pasta och bowls för folk på språng.

Vd:n Andreas Karlsson siktar även på att konkurrera­ med vanliga retauranger.

En lunch kostar 85 kronor och en wrap 75.

– Tanken är att göra god och växtbaserad mat tillgänglig för många, säger Andreas Karlsson.

Kock från Noma

Rätterna har tagits fram tillsammans med en tidigare kock från den danska Michelin­restaurangen Noma­ i Köpenhamn.

Veat grundades 2020 och hoppas kunna ställa ut fler automater i tunnelbanan
i Stockholm, men även i andra länder.

Veats automat i Odenplans tunnelbana.

Veats automat i Odenplans tunnelbana.

Veat

De letar också efter lokala­ restauranger som vill sälja sin mat i automaterna.

I januari kommer även en automat till T- Centralen.

– Det här är ett nytt sätt för lokala restauranger att nå ut.

Till Stadsmissionen

Andreas Karlsson själv gillar­ tofu masala och lasagne­ bäst.

– Det finns över 1,5 miljoner snacksautomater
i Europa men innehållet har hittills inte varit så nyttigt.

Enligt företaget ska överbliven mat skänkas till Stadmissionen.

Här kan du handla vegmat – från automat

Färsk växtbaserad mat – ur automat. Från köket på Stora Essingen hoppas ett nytt startup-bolag att få fler att käka grönt.

Det är nya företaget Veat som ligger bakom de nya matautomaterna med växtbaserad mat som hämtat inspiration från USA. För mellan 29 och 85 kronor utlovas ”säsongsanpassade menyer” som dessutom varierar beroende på platsen där automaten står. Det kan handla om rätter att värma, dryck, sallader, mellanmål och wraps. Allt lagas på morgonen i köket på Stora Essingen, i kontorskomplexet på Junohällsvägen 1, innan det körs ut till automaterna innan frukost. Överbliven mat i automaterna ska bolaget skänka till Stadsmissionen för att minska matsvinnet.

https://www.mitti.se/nyheter/hon-oppnar-libanesisk-restaurang-pa-kungsholmen/reptkb!KM8Mfq8P1SVjjbrHWCxQw/

Ansvarig för menyn är kockarna Martin Nordebäck och Henrik Pettersson med erfarenhet från krogar som Fotografiska, Farang och Edsbacka krog.

– Vi har gjort ett aktivt val att tänka på miljön i allt vi gör utan att göra avkall på matupplevelsen. Vi väljer lokala råvaror, minimerar svinn och tar fram bra förpackningar. Det känns fantastiskt att skapa ett matkoncept från grunden som bygger på svenskodlade grödor, säger Henrik Pettersson, kökschef i ett uttalande.

Nu har automater placerats ut på Åhléns City, A house, Söderhallarna och Nordeas huvudkontor i Stockholm. Och fler platser utlovas framöver – även närmare på kökets ”hemmaplan”.

”Just nu finns det ingen inplanerad automat på Kungsholmen men vi lanserar nya automater löpande, så det är bara en tidsfråga innan vi har en på plats på Kungsholmen”, hälsar Nicole von Baumgarten, marknadschef på Veat.