Gymnasievalet är igång och nu finns det för Stella Hagberg, 16, även ett lokalt val på listan av möjliga gymnasium.

Till hösten kommer Ekerö kommun nämligen starta en anpassad gymnasieskola. Utbildningen i en anpassad gymnasieskola är till för elever som inte har förutsättningar att klara gymnasieskolans betygskriterier på grund av en intellektuell funktionsnedsättning eller en hjärnskada.

– Jag blir den allra första eleven på det gymnasiet. Det kommer bli superkul, säger Stella.

Att Ekerö varken har haft ett anpassat gymnasium i egen regi eller samverkansavtal med en annan kommun kring den anpassade gymnasieutbildningen har lett till kritik.

Krävde åtgärder

I ett beslut från december 2022 krävde Skolinspektionen att kommunen skulle vidta åtgärder mot bristerna. Kommunens respons var att planera för en anpassad gymnasieskola i egen regi med start höstterminen 2025. Men under utredningen av den stod det klart att en skola i mindre skala kunde smygstarta redan i höst.

Stella Hagberg går nu i nionde klass på Ekebyhovs anpassade grundskola. När hon till hösten börjar gymnasiet så kommer det vara i samma lokaler, men mycket kommer ändå bli nytt.

– Jag kommer få läsa helt nya ämnen, som ingen annan läst här förut, säger hon.

– Vi kommer sy ihop utbildningen tillsammans. Vissa ämnen kommer vara kända sedan innan, som kärnämnena. Men det blir många nya ämnen och så blir det praktik också, säger Denice Sverla, som är den anpassade grundskolans biträdande rektor och som kommer vara det även för den nya gymnasieskolan.

Nya ämnen väntar Stella Hagberg (höger) när hon börjar  läsa administration, handel och varuhanteringsprogrammet i höst.

Nya ämnen väntar Stella Hagberg (höger) när hon börjar läsa administration, handel och varuhanteringsprogrammet i höst.

Mikael Andersson

Stella Hagberg kommer läsa administration, handel och varuhanteringsprogrammet. Skolverket beskriver programmet som något som ”passar dig som tycker om att arbeta med service och som trivs i mötet med olika människor.”

Och det verkar passa Stella som handen i handsken. Hon har under sina högstadieår jobbat med allt från försäljning och marknadsföring till inventering och bokföring i projektet Uniq, som hon tillsammans med sina skolkompisar grundat för att sprida information om barn med intellektuell funktionsnedsättning.

– När vi stod i centrum och sålde grejer, då var det en kö med folk lika lång som en bilkö, säger hon.

Föreläst i riksdagen

Hon är också en av medförfattarna till boken Judith och muppskolan, som slår hål på fördomarna om anpassad skola, och har föreläst för hundratals människor, bland annat i riksdagen.

– Jag blir aldrig nervös. Jag är inte rädd för någonting, förutom bråk och anfall.

Ska leda till jobb

Att gymnasiestudierna ska leda till jobb är viktigt för Stella. Statistik från SCB visar att en av tre med funktionsnedsättning har upplevt diskriminering i arbetslivet. Sysselsättningsgraden bland personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga är 44 procent, enligt siffror från förra året.

I mejl till flera ministrar, bland annat statsminister Ulf Kristersson, har Stella påpekat orättvisan i detta.

– Vad tycker de att vi andra ska göra? Bli pensionärer?, säger hon.

Vill bli läkare

Det jobb hon allra helst vill ha som vuxen är läkare.

– Jag vill gärna göra gymnasiepraktik på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

När den nya gymnasieskolan växer så är förhoppningen att den ska locka elever också från andra kommuner. Och som första elev tror Stella att hon kommer kunna hjälpa till att forma skolan på ett bra sätt.

– Det som ska göra den här skolan bäst i Stockholm är att alla ska vara snälla och hjälpa varandra. Och de bra lärarna, säger hon.

Så blir den nya gymnasieskolan i Ekerö

Den anpassade gymnasieskolan som startar i år är en verksamhet i mycket liten skala. Men till höstterminen 2025 blir det större och fullt uppbyggd räknar kommunen med 30–40 elever.

Det är till hösten bara en handfull elever som kommer gå i den nya anpassade gymnasieskolan i Ekerö.

Vilka program som kommer finnas är ännu inte spikat, men troligtvis kommer det bli individuellt program samt administration, handel och varuhantering.

– Det handlar om tre-fyra elever, så det kommer vara väldigt kopplat till vad som är lämpligt för dem, säger Johannes Pålsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ekerö kommun.

Birkaskolans lokaler

Första året kommer verksamheten vara i anslutning till den anpassade grundskolan i Ekebyhovsskolan, men när höstterminen 2025 drar igång är tanken att verksamheten ska finnas i de permanenta lokaler vid Tappströmsskolan som Birkaskolan i dag använder. Birkaskolan ska i sin tur flytta till nya lokaler.

– På så sätt kan gymnasieskolan ha möjlighet att nyttja en del av Tappströmsskolans lokaler, säger Johannes Pålsson.

Större

Då kommer skolan också vara betydligt större.

– Fullt uppbyggt räknar vi med 30-40 elever.

Rekrytering av en yrkeslärare pågår just nu, men Johannes Pålsson räknar också med att en del befintlig personal from den anpassade grundskolan ska kunna ingå i gymnasiestaben också.

– Många av lärarna där har också behörighet för gymnasium så det går att dela tjänster för att få ihop det ekonomiskt.

Utredning

Hur den nya gymnasieskolan ska inordnas i kommunens skoladministration är ännu inte klart. 

– Vi kommer göra en utredning för att se om den kommer bli en egen resultatenhet eller ingå i en annan. Det är en budget och ansvarsfråga, och vi behöver ta ställning till många faktorer för att se vad som blir bäst.

Johannes Pålsson är chef vid barn- och utbildnings-förvaltningen i Ekerö kommun.

Johannes Pålsson är chef vid barn- och utbildnings-förvaltningen i Ekerö kommun.

Rodrigo Paras/Mikael Andersson

Så blir den nya gymnasieskolan i Ekerö

Startar till hösten. Skolchefen: "Fullt uppbyggt räknar vi med 30-40 elever"