Det är till hösten bara en handfull elever som kommer gå i den nya anpassade gymnasieskolan i Ekerö.

Vilka program som kommer finnas är ännu inte spikat, men troligtvis kommer det bli individuellt program samt administration, handel och varuhantering.

– Det handlar om tre-fyra elever, så det kommer vara väldigt kopplat till vad som är lämpligt för dem, säger Johannes Pålsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ekerö kommun.

Birkaskolans lokaler

Första året kommer verksamheten vara i anslutning till den anpassade grundskolan i Ekebyhovsskolan, men när höstterminen 2025 drar igång är tanken att verksamheten ska finnas i de permanenta lokaler vid Tappströmsskolan som Birkaskolan i dag använder. Birkaskolan ska i sin tur flytta till nya lokaler.

– På så sätt kan gymnasieskolan ha möjlighet att nyttja en del av Tappströmsskolans lokaler, säger Johannes Pålsson.

Större

Då kommer skolan också vara betydligt större.

– Fullt uppbyggt räknar vi med 30-40 elever.

Rekrytering av en yrkeslärare pågår just nu, men Johannes Pålsson räknar också med att en del befintlig personal from den anpassade grundskolan ska kunna ingå i gymnasiestaben också.

– Många av lärarna där har också behörighet för gymnasium så det går att dela tjänster för att få ihop det ekonomiskt.

Utredning

Hur den nya gymnasieskolan ska inordnas i kommunens skoladministration är ännu inte klart. 

– Vi kommer göra en utredning för att se om den kommer bli en egen resultatenhet eller ingå i en annan. Det är en budget och ansvarsfråga, och vi behöver ta ställning till många faktorer för att se vad som blir bäst.