Arbetet med att ta fram Sundbybergsmodellen började för ett år sedan.

Polisen ville tillsammans med andra aktörer fånga upp ungdomar på glid in i kriminalitet.

– Vi såg att om en 15-åring begår ett brott och polisen blir inblandad är det ofta för sent för samverkan. Då är det inte sällan ett ganska grovt brott de begår, säger Kajsa Johansson, tidigare kommunpolis i Sundbyberg och projektledare för modellen.

I ett år har polisen nu jobbat med staden och experter för att att fram modellen och till våren hoppas man vara klar att sätta igång i skarpt läge.

Två ben

Modellen har två ben. Det ena är samverkan där den unga tillsammans med polis, socialtjänsten, skolan och föräldrar tillsammans hittar ett skräddarsytt sätt för att förhindra att man hamnar i kriminalitet. 

– En samordnare på socialförvaltningen har kontakten med alla i teamet. Det ska vara tydligare strukturer och bättre uppföljningar, säger Kajsa Johansson.

Det andra benet är det polisen kallar ”Löftet” vilket innebär att bygga upp tillit mellan föräldrar och samhället.

– Många föraktar polisen och socialtjänsten och tycker att vi är skrämmande. Vårt mål att barnen ska klarar skolan och må så bra som möjligt och vi kanske har varit dåliga på att berätta det.

– Vi vill öka benägenheten att söka hjälp. Det handlar inte omhändertagande eller tvångsåtgärder, utan om ett tidigt stöd.

Tanken är att informationen om att polis, kommun och andra aktörer är ett skyddsnät måste spridas tidigt till föräldrar så att inte steget att be om hjälp tidigt blir för stort, menar Kajsa Johansson.

För fältsekreteraren Karro Nilsson Bernin, är redan en del i arbetet att vara en länk mellan ungdomar, staden, polisen och föräldrar. De berättar ofta om sin samverkan med socialtjänsten och polisen när de träffar både ungdomar och vuxna samt att det även går att vända sig till dessa myndigheter för stöd.

– Löftet blir ett ytterligare verktyg för oss att få bort myndighetsskräcken, säger hon.

Hur informationen ska nå ut är inte bestämt.

– Vi, i gruppen som arbetat fram Löftet, har haft tankar kring att skapa film, hemsidor, sociala medier eller en broschyr. Vi är också med på föräldramöten till exempel, säger Karro.

Sprids

När modellen är ännu mer utarbetad är förhoppningen att den sprids till andra delar av Stockholm och Sverige.

– Jag har träffat statsministern och berättat om modellen och fick nyligen samtal från Trollhättans kommun som ville höra vad vi kommit fram. Vi tror verkligen på den här idén och förhoppningsvis sprider den sig, säger Kajsa Johansson.