Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge. Foto: Sacharias Källdén

Statligt stöd för avhoppare räcker inte ens till Huddinge

Varje avhoppare kostar runt 1,5 miljoner kronor att hjälpa tillbaka. Men stödet från staten ligger på 15 miljoner – för hela landet. I Huddinge vill styret avsätta 4 miljoner nästa år.

  • Publicerad 08:00, 23 okt 2021

Avhopparverksamhet kan bli en dyr nota för kommuner som är hårt drabbade av kriminalitet. Det beräknas kosta omkring 1,5 miljoner kronor att att hjälpa en person att hoppa av och gå igenom hela processen. Samtidigt kan det bespara samhället enorma kostnader, såväl ekonomiskt som i mänskligt lidande.

Avhopparverksamheten i Huddinge är inte en egen enhet och har inte haft en egen budget, utan finansierats inom ramen för socialförvaltningens budget. När den borgerliga koalitionen presenterade sitt budgetförslag i veckan stod det klart att de vill satsa minst 4 miljoner kronor på avhopparverksamheten.

– Det ger en möjlighet att hjälpa fler personer som polisen och kommunen bedömer har stor potential och möjlighet att lämna ett kriminellt liv bakom sig och göra positiva livsval. Det är en satsning som sparar samhället och kommuninvånarna mycket pengar och lidande, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vill se mer statligt stöd

Samtidigt är han kritisk till att staten inte satsar mer.

– Det är väldigt märkligt att vi inte får mer resurser och hjälp från staten. Hela samhället drar stora ekonomiska fördelar av att vi hjälper en person. Det är anmärkningsvärt att staten lägger totalt 15 miljoner kronor på det här i hela landet. Bara Huddinge fyller hela den summan, säger Daniel Dronjak.

I regeringens budgetproposition för 2022 förelår man dock att den summan fördubblas och att ytterligare 15 miljoner kronor avsätts för arbetet med stöd till avhoppare.

De statliga pengarna söks i efterhand. I dag får Huddinge finansieringshjälp från staten motsvarande två personer.

Den summa ni föreslår täcker ju inte behovet som finns i Huddinge?

– Vi bedömer att det här är rimligt. Det är först nästa år vi ser om det räcker, men det här är en tydlig prioritering från koalitionen. Vi anser att den här verksamheten är viktig, säger Daniel Dronjak.