Frågan om högstadiets framtid på kommunens tre ö-skolor – Svartsö, Möja och Runmarö - var återigen uppe i kommunfullmäktige, KF, i onsdags. Beslutet som ledamöterna skulle ta ställning till var om skärgårdsskolorna (ö-skolorna plus Djurö skola) ska delas upp i fyra separata skolenheter och bilda ett gemensamt rektorsområde.

20 mot 20

Men det blev en betydligt större fråga efter att flera partier ställt sig bakom ett så kallat tilläggsyrkande som innebar att kravet på minst 6-8 elever per årskurs för att högstadiet ska bli kvar, tas bort. Och att den delen av ärendet ska beslutas i KF.

Resultatet blev en långdragen och rörig debatt som tillslut landade i oavgjort - 20 röster för tilläggsyrkandet och 20 röster mot. Bland de som röstade för fanns tre majoritetspolitiker som gick emot sitt eget parti. Elva ledamöter avstod från att rösta i ärendet och det var Centern som ville bordlägga och återkomma. Ordförandens röst blev tillslut utslagsgivande, vilket ledde till att yrkandet avslogs.

Beslutet med krav på minst 6-8 elever per årskurs ligger därmed kvar.

– Jag är besviken över att moderatstyret svek ö-skolorna. SD:s och Centerns oförmåga att stå upp för skärgården, banade väg för nedläggningen, säger Carl Kangas, (S), oppositionsråd i Värmdö.

– All heder åt Anders Gullander (L), Fredrik Zetterberg (M) och Kerstin Öhman Moberg (M) som stod upp för sin övertygelse. Vi jämkade oss med dem för sakens skull, det här går bortom ideologi, tillägger han.

https://www.mitti.se/nyheter/s-inte-klara-med-o-skolefragan/repued!LDhBDPC0XgIKrXBSC6rfZw/