Gården vid Vårholmsbackarna 105-107 i Vårberg är fylld av pallkragar. Här odlar flera av grannarna grönsaker och blommor. Sallad, gräslök, timjan, rädisor och lavendel har redan börjat sticka upp ur några av lådorna.

Intresset har varit så stort att lådorna trots sin mängd inte har räckt till alla som vill vara med. Veronica Svanberg hoppas på att få en egen pallkrage, i väntan på det odlar hon hemma i sin lägenhet och på kursen Klimatomställning i teori och praktik på Röda korsets folkhögskola i Skärholmen.

– Jag har olika örter och kål och kummin. Det är bra med kravmärkt närodlat och ekologiskt, säger hon.

Nytt intresse

Varje morgon när hon vaknar tittar hon på sina plantor och hur de växer och frodas. För henne är odling ett nyväckt intresse som har gett henne nya perspektiv.

– Man får respekt för naturen och planeten när man ser hur fröerna utvecklas, säger hon.

Veronika Svanberg tycker att odlingen på gården kommer till glädje även för dem som inte själva odlar.

– På kvällarna hör jag hur de som odlar vattnar och pratar med varandra. Förra året fick vi en hörna med bänkar vid pallkragarna och där sitter folk och umgås. Det är väldigt positivt för människor som bor här, för trivsel och gemenskap, säger hon.

Intresset ökar

På folkhögskolekursen går även Azeb Bogale.

– Jag odlar på balkongen och ute på gården. Tomater och blommor, säger hon.

Azeb Bogare hoppas att fler Skärholmsbor ska börja odla.

– Att odla är bra både för miljön och för oss själva. Vi slipper onödiga transporter och allt blir ekologiskt. Det är lätt bara man vattnar, säger hon.

Både stadsdelsförvaltningen och bostadsbolagen märker av det ökande odlingsintresset.

– Det är många som hör av sig till oss och vill börja odla, säger Love Örsan, parkingenjör i Skärholmen.

Detsamma gäller hos Svenska bostäder.

– Trycket på odlingslotter är väldigt stort, det är ett väldigt stort intresse från hyresgäster på de platser där de finns, säger Ulf Nyberg.

Skapar gemenskap

Han tycker det är bra att så många i Skärholmen vill börja odla.

– Många förstår inte hur naturen fungerar men när de odlar så ser du hur det hänger ihop. Om vi skövlar naturen så får vi färre insekter och då får vi sämre pollinering och får varken mjöl eller mat på bordet. Och då svälter vi, säger han.

Flera i området har odlat länge. Salim Rasho odlar sedan 21 år tillbaka tillsammans med sina grannar på en stor kolonilott vid Idholmsvägen som de har fått av Svenska bostäder.

– Vi är 23 grannfamiljer som odlar och flera står i kö för en lott, säger han.

Här odlar de bland annat squash, persilja, koriander, dill, bönor, mangold, lök, gurka och pumpa. Odlingen har betytt mycket för gemenskapen i området.

– Alla är där med sina familjer. Vi odlar, skrattar, pratar och hjälper varandra. Och träffas och grillar och lagar mat, säger Salim Rasho.