Forskning visar att barn och unga som växer upp i en miljö präglad av våld och förtryck har en ökad risk för att utveckla aggressivt beteende och antisociala tendenser – något som i längden skapar stora problem både för individen och samhället, enligt Järva stadsdelsförvaltning.

Därför har man valt att dra i gång ett nytt projekt, "I Järva pratar vi om våld", som ska riktas specifikt mot civilsamhället och lokala föreningar.

Stadsdelen vill jobba fram någon form av utbildningspaket som föreningarna och dess medlemmar ska kunna ta del av, för att öka kunskapen om just våld och förtryck, berättar Pernilla Takacs, enhetschef för första linjens socialtjänst i Järva.

– Det handlar om att så många som möjligt i Järva ska få verktyg att fånga upp och märka våld i ett så tidigt skede som möjligt. Vi vill utveckla en samverkansmodell för systematiskt våldsförebyggande arbete, anpassat för just Järvaborna i samarbete med föreningslivet, säger hon.

Pernilla Takacs. Enhetschef Stöd och prevention Järva

Pernilla Takacs. Enhetschef Stöd och prevention Järva

Privat

Tre ben

Sedan tidigare jobbar stadsdelen med det våldsförebyggande programmet Mentorer i våldsprevention, MVP, som riktar sig till skolelever.

– Det har fått fina resultat, och vi har haft en fin samverkan med skolorna. I det arbetet erbjuds även en föräldramodul där föräldrarna också får diskutera våld och normer, och hur man kan arbeta mot det. Det har varit ett stort engagemang och väldigt uppskattat, säger Pernilla Takacs.

Tanken är att I Järva pratar vi om våld ska bli ett tredje och kompletterande ben i arbetet.

– Vi tänkte att vi har barn, vi har föräldrar – nu måste vi täcka in fritiden också. Alla delar sammantaget skapar en hel stadsdel tillsammans mot våld, säger Pernilla Takacs.

Vad ska utbildningarna innehålla konkret?

– Det kan handla om åskådarperspektivet – hur man ska agera om man ser våld. Det kan handla om våldspyramiden och ökad kunskap kopplat till den, att våld faktiskt börjar tidigare än vad gemene man kanske definierar som våld: Det kan vara att någon himlar med ögonen eller säger taskiga saker.

Sätter ihop en grupp

Just nu håller stadsdelen på att sätta ihop en referensgrupp i vilken ramarna för utbildningen ska ta form. Man har även anställt en utvecklingsledare.

– Våld är väldigt vanligt förekommande och helt förödande. Det krävs att vi tar ordentliga krafttag för att så många som möjligt ska kunna känna sig stärkta i att våga agera även i situationer som kanske inte är klassiskt våldsamma. Man ska veta var man kan vända sig och hur man kan angripa olika former av våld gemensamt.