På torsdagsmorgonen förra veckan invigdes kulturfestivalen Eritrea Scandinavia på Järvafältet, precis invid Eggeby gård och Järvabadet.

Arrangörerna bakom evenemanget, som arrangerats på olika platser sedan 90-talet, har fått stor kritik för att vara regimtrogna den eritreanska diktaruren och stötta dem både finansiellt och genom att sprida desinformation.

I samband med festivalen hade därför en grupp motdemonstranter ansökt om, och fått, tillstånd för att genomföra en protest precis intill festivalområdet.

Väl på plats utbröt sedan kaos, när flera hundra demonstranter tog sig igenom polisens avspärrningar. Ett femtiotal personer, varav några poliser, skadades. Uppemot 200 personer frihetsberövades, och efteråt har 15 personer avvisats från Sverige.

Festivalen fick dock fortsätta som planerat veckan ut, medan motdemonstranterna däremot fick sitt tillstånd indraget.

Var medvetna

Enligt Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd, har man inom stadsdelen varit beredda på att det skulle kunna bli oroligheter i samband med festivalen.

– Vi visste att det varit sammandrabbningar tidigare och att det skulle kunna bli oroligt nu också. Det är olyckligt att festivalen ens hålls, men det är yttrandefrihet i Sverige och polisen hade givit grupperna tillstånd att arrangera festivalen och att motdemonstrera. Då måste man acceptera det, oavsett vad man tycker. Det som däremot är oacceptabelt är att det brukades våld, säger han.

Personal inom stadsdelen hade förberetts för att möta oroligheterna.

– Vi ville inte ha några anställda på plats just på fältet eftersom vi inte ville riskera deras säkerhet, men de rörde sig däremot i andra delar av Järva för att försöka skapa trygghet och finnas där för invånarna på olika sätt, säger han.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Vänsterpartiet

Vad har stadsdelen för ansvar i det här?

– Vi har gjort vad vi kunnat och följt utvecklingen av läget noggrant både innan och under tiden, men sedan är det polisen som har huvudansvaret. Det är de som givit tillstånd och de som har ansvar för säkerheten. Vi har samarbetat med dem så gott det går och varit beredda att hjälpa till där vi kan. Jag vill dock ge en eloge till polisen för att man valde att dra in tillståndet för motdemonstranterna på fredagen, säger Rashid Mohammed.

Hur ska man undvika att det här upprepar sig i framtiden?

– Vi kommer sitta ner och diskutera vad som hände och vad som gick fel. Vi kan inte hindra någon som fått tillstånd att ha en sammankomst, men vi kommer ge vår syn på saken och vara tydliga med att man måste utreda händelsen noggrant. Vad gäller stadsdelens egna lokaler och utrymmen kommer vi aldrig tillåta att en organisation som samarbetar med regimen på något sätt ha tillställningar eller liknande där.

"Borde satt ner foten"

I september i fjol rapporterade Mitt i om hur en fest i Folkets Husbys lokaler, vilken även den arrangerats av regimtrogna, spårat ur. Då fick över hundra personer avlägsnas efter att motdemonstranter stormat platsen.

– Det handlar om samma grupperingar. Man verkar alltså inte ha lärt sig någonting av tidigare händelser, det är skandal, säger Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Festivalen borde inte ha fått genomföras alls, anser han.

– De borde först och främst aldrig ha fått sina tillstånd. Staden borde ha pekat med hela handen och satt ner foten, politikerna borde tagit sitt ansvar, höjt rösten och sagt nej direkt. När den ändå genomfördes borde den ha stoppats direkt när man insåg vad som hände, den borde inte fått ha pågå veckan ut.

Har man det mandatet?

– Man får ta sig det mandatet. Man får ha lite stake, visa tydligt politiskt ledarskap och sedan ta eventuella konsekvenser av det efteråt. Det går inte att bara lägga över ansvaret på polisen i det här. Om inte staden vill ha ett kringresande tivoli på sin mark så finns det sätt att stoppa det, säger han.

Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Stefan Källstigen

Towe Hägg, presstalesperson hos polisen, menar att polisen följde praxis när man beviljade tillstånden.

– Vi prövade tillstånden mot villkoren i ordningslagen och såg att villkoren var uppfyllda enligt den information vi hade. Vi var dock inte beredda på det våldskapital som motdemonstranterna besatt. Därför ställdes motdemonstranternas tillstånd in efter händelserna på torsdagen, när villkoren inte längre blev uppfyllda i och med att det fanns allvarlig fara för de närvarande, säger hon.

Kritik efter stort upplopp i Husby i samband med fest

Över hundra personer fick avlägsnas och sex personer greps efter sammandrabbningar mellan två grupperingar i Husby i helgen. Nu kritiseras Folkets Husby av stadsdelsnämndens ordförande för att upplåtit sina lokaler till personer som stöttar regimen Eritrea.

På lördagseftermiddagen den 17 september utbröt ett upplopp på torget i Husby vilket resulterade i att över hundra personer fick omhändertas och avlägsnas.

Sex personer greps och anhölls sedan av åklagare, fem av dessa för misstänkta för våldsamt upplopp och en för misshandel. Alla släpptes på fri fot under måndagen, men misstankarna kvarstår.

Bakgrunden till bråket var en fest i Folkets Husbys lokaler som anordnades av en organisation som stöder regimen i Eritrea, enligt stadsdelsnämndens ordförande Ole-Jörgen Persson (M), som kallar Eritrea en förtryckarregim. Det hela väckte starka känslor hos regimkritiker, som kom till platsen för att demonstrera.

– Det var väldigt opassande att man ens upplät sina lokaler till det här arrangemanget från början, säger Ole-Jörgen Persson (M).

Varnade innan

Han berättar att han redan på torsdagen innan festen skickat ut ett mejl (som Mitt i tagit del av, reds. anm.) till nämnden där han uttryckt att han ansåg det hela vara mycket olämpligt.

– Det hade redan innan kommit ett stort antal klagomål till både Folkets Husby och till nämnden från oppositionella eritreaner. Även jag ville påpeka olämpligheten i detta.

Enligt Ole-Jörgen Persson har stadsdelen dock ingen beslutsfattande roll i det hela, eftersom de inte längre har något partnerskap med Folkets Husby.

Har fått föreningsbidrag

Mitt i har sökt Hedvig Wiezell, verksamhetschef för Folkets Husby, som ger en skriftlig kommentar.

"Vi på Folkets Husby har tydliga rutiner och riktlinjer för uthyrning, med en policy som även den förening som hyrde vår lokal i lördags har undertecknat.

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd har själva delat ut föreningsbidrag till den här föreningen under 2022 och har alltså bedömt att föreningen klarar stadens egna demokrativillkor. Vi hade också en bra dialog med stadsdelsförvaltningen innan uthyrningen." skriver hon.

Att föreningen i fråga fått bidrag stämmer, enligt Ole-Jörgen Persson, men han anser att det varit ett misstag.

– De fick 15 000 kronor för ett badhusbesök för barn med vuxet sällskap. Det visar att vi behöver steppa upp och bättre kontrollera vilka vi ger bidrag till, men det blir nu en fråga för nästa majoritet, säger han, och fortsätter:

– Jag tycker dock inte att det har något med saken att göra, man måste skilja äpplen från päron i sådana här sammanhang. Syftet med festen var tydligt från början, man borde ha agerat annorlunda.