Det är ovärdigt en stad som Stockholm har äldre hemlösa. Det menar äldreborgarråd Torun Boucher (V) som trycker på att hemlösheten tär på de äldre ännu mer.

– Vi behöver ett annorlunda fokus på dem över 55. De har andra behov, delvis, än unga hemlösa. Vi måste se vilka faktorer som är specifika för den äldre gruppen.

Behövs fördjupad kunskap

Bland annat säger hon att det saknas geriatrisk kompetens på de vanliga boendena för hemlöshet och det finns ingen äldreomsorg där.

Nollvisionen ska tas fram av äldreförvaltningen tillsammans med socialförvaltningen under 2023. Ambitionen är att den bidrar till att staden hittar boende åt de äldre som idag lever i hemlöshet, men strategin ska också förhindra att äldre hamnar i hemlöshet från till att börja med.

För att få fram en vision kommer man titta på sådant som tidigare inte varit känt. Till exempel vad som utmärker just äldre hemlösa. Titta på om det finns specifika faktorer som påverkar, enligt Torun Boucher.

Varför är en nollvision viktig?

– Det är ett politiskt dokument som är beslutat i fullmäktige. Det ger en tydlig riktlinje med prioritering åt själva uppgiften. Alla förvaltningar vet då vad politiken vill och hur de ska prioritera.

Dessutom, menar Boucher, är det viktigt att samla kunskapen i ett dokument så att den finns bevarad.

– Det blir ett redskap i en verktygslåda. Annars är det lätt att kunskap försvinner med människor om de lämnar.