År 2020 ökade arbetslösheten i staden och klyftorna mellan Järva och innerstaden blev större. I Vasastan och Östermalm låg arbetslösheten runt 4 procent i december. I Rinkeby-Kista var andelen 15 procent och i Spånga-Tensta nästan 11,5 procent.

För att möta krisen utökar staden platserna på komvux. Det krävs också särskilda insatser i ytterstaden, anser arbetsmarknadsborgarrådet Karin Ernlund (C). Därför stärker staden samarbetet med aktörer som redan arbetar i stadsdelarna.

Inte minst handlar det om att aktivt söka upp ungdomar. Ungdomsarbetslösheten har nästintill fördubblats i staden under 2020. Allra högst är den i ytterstaden.

– Fokus nu är att jobba förebyggande med att möta ungdomar, skapa fler nätverk på arbetsmarknaden och se till att fler söker sig till våra komvuxutbildningar, säger Karin Ernlund.

S: Det räcker inte

Men Salar Rashid (S), vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden, efterlyser ett större krispaket.

–  Krisen ökar segregationen. Klyftorna ökar. Människors ofrihet ökar. Då duger det inte att komma med några små duttar. Majoriteten gör ingenting för ungdomarna i Järva och inget för deras föräldrar som har fått betala det högsta priset. Det är de här människorna i servicenära yrken som får samhället att rulla, säger Salar Rashid.

Karin Ernlund säger att hon gärna tar emot konstruktiva förslag från S.

– Men några sådana har vi inte fått, säger hon.