Prestigeprojekt. En kulturscen i världsklass – stadens ambitioner med Gasklocka 2 är högt ställda. Foto: Karin Nilsson

Stadens avtal med Pop House granskas

Har staden gjort en upphandling – eller på vilka grunder har man gjort ett undantag? Det är några av Konkurrensverkets frågor om avtalet med Abba-Björns bolag Pop House för kulturscenen i Gasklocka 2.

  • Publicerad 09:46, 16 apr 2021

I november kunde Mitt i Östermalm berätta att Stockholms stad ingått ett avtal med Björn Ulvaeus bolag Pop House. Avtalet innebär att Pop House kommer att vara med och utforma kulturscenen i Gasklocka 2 – och senare få möjlighet driva verksamheten i den spektakulära byggnaden.

Med anledning av Mitt i:s artikel har Konkurrensverket inlett en granskning av samarbetet mellan staden och Pop House, vilket tidningen Dagens Juridik var först med att uppmärksamma. Förra veckan skickade Konkurrensverket en skrivelse till Stockholms stad.

Där vill de bland annat ha svar på frågor om avtalets utformning och värde, samt om staden genomfört en annonserad upphandling innan avtalet ingicks, eller på vilka grunder man gjort ett undantag.

"Bred process"

I ett första mejl till Konkurrensverket skriver Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden:

"Staden har tecknat intentionsavtal med Pop House, och vi har genomfört en bred process för att tillfråga så många tänkbara intressenter som möjligt. Jag ber vår projektledare att sammanställa ett underlag enligt er förfrågan och återkommer inom kort".

Senast den 30 april vill Konkurrensverket ha svar.

Ur Konkurrensverkets utredning: Mitt i Östermalm, november 2020.