Stökigt? Sköndals centrum är en av de platser där Stockholms stad vill sätta in ordningsvakter. Foto: Alexander Zeilon Lund (arkivbild)

Staden vill sätta in ordningsvakter i Sköndal

Polisens rättsavdelning gick emot Farstapolisens rekommendation och drog in tillståndet för ordningsvakter i Hökarängens centrum. Samtidigt hoppas staden få tillstånd för ordningsvakter i Sköndal.

  • Publicerad 15:00, 27 apr 2021

Polisen är inte överens med polisen. Det låter märkligt, men så är läget i frågan om ordningsvakter i Hökarängen.

Vakterna, inhyrda av Stockholms stad, började patrullera Hökarängens centrum förra våren. Nyligen ansökte staden om att förlänga deras tillstånd. Nu har polisens rättsavdelning sagt nej.

Därmed kör de även över lokalpolisen i Farsta, som i ett yttrande rekommenderat att vakterna skulle bli kvar.

– Jag är förvånad. Vår lägesbild visar att det finns ett stort behov av ordningsvakter i Hökarängen. De gör stor nytta, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i Farsta.

Polisens rättsavdelning motiverar sitt nej med att de anmälda ordningsstörningarna i Hökarängen senaste året var förhållandevis få.

Kommunpolis Mikael Sundberg hävdar å sin sida att ordningsstörningar som skapar otrygghet inte syns i register, på samma sätt som anmälda brott.

Hökis. Sedan mitten av april finns ordningsvakterna inte kvar i Hökarängens centrum. Foto: Mattias Kamgren

Han berättar om grupper med unga grabbar som skriker och bråkar, om smällare som kastats in i butiker och om missbrukare på torget.

– Vi bygger vår bedömning på samtal med de som bor i området, näringsidkare, våra polisers iakttagelser och våra trygghetsundersökningar. Jag har varit polis i 34 år och inte sett något register som ger en tillförlitlig bild av ordningsstörningar, säger han.

Sedan mitten av april är vakterna inte längre kvar i Hökarängen.

– Det innebär att vi tappar ögon och öron i Hökarängen. När vi behövt prioritera vår verksamhet till andra platser har det varit en trygghet att veta att vi har ordningsvakterna där som kan kontakta oss om det behövs, säger Mikael Sundberg.

Har ansökt om vakter i Sköndal

Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) är också besviken.

– Det är jättetråkigt. Man blir bara uppgiven. Det är svårt att se hur de kan göra en bedömning ena året och en helt annan ett år senare, säger han.

Samtidigt ansöker Stockholms stad nu om tillstånd för ordningsvakter i Sköndal.

– Det finns en upplevd otrygghet på platsen med grupperingar av unga personer som upplevs som störande, säger Erik Slottner.

Stort område

Han hänvisar till uppgifter från polis, fältassistenter och stadens egen trygghetsundersökning. 53 procent av Sköndalsborna svarade där att de undviker vissa platser på grund av att de känns otrygga.

Staden föreslår att ordningsvakterna ska patrullera vid Sandåkraskolan, Sandåkra bollplan, Sköndals centrum, Sköndalsskolan och stråken mellan dessa platser.

Ökad otrygghet

Hökarängen och Sköndal är de två områden i stadsdelen där otryggheten utomhus och oron att utsättas för brott har ökat mest 2017-2020, enligt stadens trygghetsundersökning.

Det krävs för ordningsvakter

Ambulerande ordningsvakter inhyrda av Stockholms stad finns på över 30 platser i Stockholm.

Tillståndet för vakterna utfärdas av polismyndigheten och gäller först ett år, varefter det kan förlängas.

För tillstånd krävs att området har ett särskilt behov av ordningshållning och att det är svårt för polisen att avdela resurser för detta, utan att det får negativa konsekvenser för mer prioriterade uppgifter.

Visa merVisa mindre