Till nästa år utökar det grönblåa styret i Stadshuset budgeten för ordningsvakter med ytterligare 15 miljoner kronor, totalt 95 miljoner kronor.

Fem miljoner av dessa ska gå till ett pilotprojekt med väktare som främst ska patrullera platser där staden nekats ordningsvakter av polisen, som Hornsbergs strand men också Rålambshovsparken. Något som de grönblåa på Kungsholmen nyligen föreslog.

https://www.mitti.se/nyheter/ny-plan-satta-in-vaktare-i-hornsberg/reptlc!QvrcDCHQWn3mM9hk3@InYQ/

Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) kallar beskedet en ”nyårspresent” till både sina politiska kollegor och Kungsholmsborna, även om arbetet med väktare var igång innan förslaget kom enligt honom.

– Jag styr inte var väktarna jobbar, utan de ingår i ordningsvaktsprojektet. Men det är inte långsökt att både Hornsbergs strand och Rålambshovsparken är två platser där det kommer finnas behov av väktare, åtminstone under sommartid, säger Slottner.

Totalt handlar det om tre patruller, sex väktare, som ingår i projektet och de har redan startat att patrullera. Väktare kräver inte tillstånd som ordningsvakter och kan verka överallt, men har heller inte samma polisiära befogenheter utan får ingripa som gemene man (se fakta). Väktarna ska dock få samma tre veckors utbildning som stadens ordningsvakter.

Slottner är övertygad om att de kommer höja trygghetskänslan och påpekar att ytterligare en fördel är att de kan jobba senare, till 03 och 04, jämfört med ordningsvakter vars arbetstider ofta är begränsade till 23 eller 24 enligt tillstånden.

Sex väktare för alla de nekade platserna, räcker det? 

– Vi kommer inte ha heltäckande närvaro på alla platser där vi nekats ordningsvakter, men eftersom det är en ny satsning är det klokt att börja i mindre skala. Sedan får vi ta ställning till om vi ska utöka, samtidigt vill vi inte minska på ordningsvakterna, säger Slottner.

Christer H Sjöblom, gruppledare för Moderaterna i Kungsholmens stadsdelsnämnd och som tog initiativ till förslaget, välkomnar beskedet.

– Det är mycket positivt att det kan gå den vägen. Förhoppningen är att det kan göra att det blir en lite lugnare sommar i framförallt Hornsberg, men även i Rålis, säger han.

Kungsholmen har sedan tidigare fått tillstånd för ordningsvakter i området kring Fridhemsplan, Fleminggatan och Sankt Göransparken.