Satsar. Staden vill att ordningsvakter ska patrullera på idrottsplatser i större utsträckning. Foto: Sacharias Källdén

Staden satsar på ordningsvakter på idrottsplatser

På senare år har flera idrottsplatser i staden varit utsatta för ordningsstörningar, enligt det grönblå styret. Därför ska stadens mobila ordningsvakter enkelt kunna ta sig dit när det behövs framöver.

  • Publicerad 13:50, 21 jan 2022

Ungdomsgäng som förstör träningar, droger i buskagen, rån på väg till eller från träningen. Enligt staden har ordningsstörningar och otrygghet kopplat till idrottsanläggningar varit många de senaste åren, och särskilt på vissa specifika platser. Ärvinge bollplan och Spånga IP pekas ut som extra drabbade.

Därför ska stadens mobila ordningsvakter nu kunna komma till idrottsplatserna om något inträffat, eller för att förebygga otrygga situationer.

– Det är enormt viktigt att upprätthålla god kvalitet på idrottsverksamheter för barn och unga nu under pandemin, framför allt i områden där det kanske är mer trångbott och socialt utsatt, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd.

Satsningen smygstartade redan i fjol men kommer vara mer omfattande i år, och går bland annat ut på att säkerställa att föräldrar och ledare ska veta vad de ska göra om något olustigt sker i anslutning till en träning. Man har bland annat upprättat checklistor så att alla berörda ska känna sig trygga i när de ska kalla in ordningsvakterna och hur.

Är i närheten

Vanligtvis krävs tillstånd från polisen för att ordningsvakter ska kunna patrullera på en plats, men just idrottsanläggningar, stränder, vissa parker och annat ingår i så kallade LOV2-områden, där inga sådana tillstånd behövs.

– Polisen är väldigt restriktiva generellt, så vi är glada att det inte behövs tillstånd här och att vi kan göra satsningen smidigt. Det handlar dels om att ordningsvakterna ska visa sig mer på platserna för att folk ska uppleva dem som tryggare och förebygga brott, men också om att de ska kunna komma direkt om det behövs, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd.

Under de senaste åren har det grönblå styret i Stockholms stad satsat miljonbelopp på de mobila ordningsvakterna, och gått från 18 stycken anställda till cirka 180. Många av dessa patrullerar ofta i Järva.

– De har fått tillstånd från polisen att patrullera i bland annat Rinkeby och Tensta centrum, så de kommer ofta vara i närheten och kan komma direkt när behovet uppstår, säger Erik Slottner.

Störningar. Spånga IP och Ärvinge BP pekas av staden ut som extra utsatta för ordningsstörningar. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Skapa trygghet

I fjol satsade staden två miljoner på trygghetsåtgärder på idrottsplatser, och i år satsas fem miljoner. Där ingår ordningsvakterna. Dessutom satsas ytterligare 2,5 miljoner för lås och larm. Samtidigt stärks det säkerhetsstrategiska arbetet.

Satsningen finns med i kommunstyrelsens budget för 2022 och är exklusive de 101 miljoner kronor staden i år lägger på de kommunalt anlitade ordningsvakterna som arbetar i Stockholms offentliga miljöer.

Visa merVisa mindre