Luttrad. Olle Nilsson har tidigare lett kurser i squaredans. I dag agerar han caller. Foto: Stefan Källstigen

Squaredansklubben kan tvingas dansa ut ur lokalen

Sveriges största squaredansklubb finns i Allaktivitetshuset, men snart kan den tvingas dansa ut därifrån. Är man väldigt stor måste man nämligen också vara väldigt sundbybergsk.

  • Publicerad 16:44, 6 maj 2022

Dagens caller Olle Nilsson greppar micken.

"Circle left." "Square up." "Do sa do."

Till tonerna av Save the last dance for me instruerar han de färgglada gestalterna på golvet. I squaredans är det "callen" som styr rörelserna.

– Ingen vet vad jag kommer att säga, förklarar Olle.

Ibland blir det extra klurigt. Då kan man sättas på pottkanten, säger deltagaren Eva Granat.

– Och så blir man lycklig när man klarar av det!

Kul med kjol

Hon, liksom flera andra deltagare, har valt att klä sig lite extra tjusigt dagen till ära.

– Det är roligt att ha en sådan här kjol, när man snurrar slår den ut. På alla danser har jag kjol, underkjol och blus. Det är som när man gick ut som ung, då klädde man alltid upp sig.

Än har inte sista dansen gått för Evas del, men om ett par år kan så vara fallet. I alla fall i Allaktivitetshuset.

Fullt ös. Eva Granat tar sig en svängom med två danspartner. Foto: Stefan Källstigen

Squaredansklubben Seniorerna har vistats i byggnaden sedan 2017. Varje vecka håller de i kurser och här arrangeras även dansevenemang. I höstas antog kultur- och fritidsnämnden emellertid nya riktlinjer för stöd till föreningslivet, ett beslut som riskerar att fälla krokben för de dansanta pensionärerna.

I dag betalar de 6 000 kronor per år för att vistas i Allaktivitetshuset. För att slippa en chockhöjning av hyran – preliminärt ser den ut att kunna landa på nästan 6 000 kronor i veckan – måste andelen medlemmar som bor i Sundbyberg ökas till 50 procent.

– Det är vi inte i närheten av, säger klubbens ordförande Leila Lindström, själv från Högdalen i södra Stockholm.

Faktum är att blott 13 av klubbens 283 medlemmar är härifrån, resten härrör från lite varstans i länet. Samtidigt, menar Leila, är det i sig ett bra skäl att hålla till i Sundbyberg med sina goda kommunikationsmöjligheter.

Ordförande. Enligt Leila Lindström ska klubben göra en "jättesatsning" på Sundbyberg. Foto: Stefan Källstigen

Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Storåkers (L) handlar nämndbeslutet om att hantera stadens skattepengar.

– Då ska de huvudsakligen gynna sundbybergarna.

Finns det inte andra värden som klubbar av den här storleken kan tillföra staden?

– Absolut. Vi har ju också respekt för att det här är en icke enkel fråga. Den är komplicerad så därför har vi övergångsregler och kommer att utvärdera framåt.

Pröva på-kurs

Så som regelverket ser ut nu har klubben drygt två år på sig att uppnå en tillräcklig andel sundbybergare innan hyran höjs.

Det ser svårt ut, menar Leila Lindström. Hon säger att resonemanget om sundbybergarnas skattepengar är viktigt. Samtidigt påpekar hon att klubben är förhållandevis ny i Sundbyberg och att rekryteringen därför har gått trögt lokalt. I den första nybörjargruppen sedan flytten hit var emellertid fyra av tio bosatta i staden.

Och även om klubben har börjat leta nya lokaler fortsätter jakten på Sumpanseniorer. I september hålls en gratis pröva på-kurs som ordföranden hoppas ska locka fler.

– De har alltid varit tillmötesgående och vänliga på Allaktivitetshuset, vi har känt oss otroligt välkomna här.

Squaredans

Kom på 1950-talet till Europa från USA, där den är nationaldans.

Dansarna lär sig små korta turer, "call", som ropas ut av en så kallad caller. Då callen heter likadant överallt kan man delta i dansen oavsett nationalitet eller var i världen man är.

Squaredans dansas på en rad nivåer, där callen skiljer sig åt. Bara på nybörjarnivån "basic" finns 52 olika call.

Enligt Svenska squaredansförbundet ger dansen "glädje och motion både för huvudet och kroppen".

Källor: Svenska squaredansförbundet, Squaredansklubben Seniorerna

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15